Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Coraz niższe tętno

Gość Janjanjan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Janjanjan

Co może być powodem spadku pulsu? W ostatnim miesiącu puls obniżył się mniej więcej o 10 uderzeń ostatnio nie chce przekroczyć 60 a bywa nawet 53 mimo tego ,że prowadzę siedzący tryb życia jedynie raz w tygodniu jakiś wysiłek np. odrobina tenisa lub rolek... Mam tylko 30 lat więc to chyba zdecydowanie zbyt niskie tętno? Echo serca mi odpowie na pytanie co jej nie tak?

Gość sakreble2

Zrob sobie badania kardiologiczne , wybierz najlepszy dla siebie pakiet, zakladam ze chcesz prywatnie. Na poczatek najlepiej bedzie zrobic wlasnie echo serca z wizyta konsultacyjna aby od razu kardiolog to omowil i ewentualnie zlecil inne badania (holter). Standardowo tez CI powinni zrobic badanie EKG od razu.

Gość SAKREBLE2

W zaleznosci od placowki roznie bywa. Moze byc tak ze sie umowisz na USG serca ktore nie bedzie robil kardiolog. Nawet jakby robil kardiolog to najprawdopodobniej nie bedzie CI mogl udzielic konsultacji - nie wzgledu na pazernosc (chociaz i tak bywa) ale ze wzgledu na to ze cennik/diagnostyke ustala placowka w ktorej akurat bedzie to robil. Dlatego najlepiej sie odpowiednio przygotowac i jak juz placisz to lepiej zeby to robil kardiolog od razu z konsultacja. Jak mieszkasz w duzym miescie to pewnie masz wybor i znajdziesz cos takiego. Mi sie zdarzalo za na wizycie konsultacyjnej lekarz mi zrobil po drodze (za darmo) USG ale to sa wyjatki

Gość jasnjanajnajana

A gdybym zrobił Holtera i Echo gdzie indziej tzn u innego lekarza to by coś zmieniło? Jednego kardiologa zapytałem o cenę echo to mi odpisał ,że cena to 130zł i jest z opisem więc chyba bym nie musiał nic dopłacić?? Czy ten mój puls jest groźny taki na poziomie 55 i powinienem szybko lecieć na badania czy mogę spokojnie jeszcze trochę pożyć i poczekać np. miesiąc ? czy niski puls przy wysiłku jest niebezpieczny? może ktoś wie?

Gość SAKREBLE2

Najlepsza opcja bedzie tak jak ANNA proponuje do rodzinnego na EKG. Jesli na prawde cos ci jest bardzo powaznego to EKG to wykryje. A jesli wykryje to dostaniesz i inne skierowania i bedziesz mogl je zrobic na NFZ Jesli EKG wyjdzie spoko USG i holtera bedziesz mogl zrobic np za miesiac na spokojnie. 55 to nie jest zly puls, ale jesli poprzednio miewales duzo wieksze wartosci to cos moze byc na rzeczy. Tak przy okazji, USG i Holter zawsze sa z opisem (w przypadku holtera opis jest generowany glownie komputerowo)

Gość SAKREBLE2

Ponizej 60 to prawidlowe tetno zaraz po obudzeniu, nim jeszcze zleziesz z lozka. Za dnia, w przypadku gdy nie jestes zbytnio wytrenowany oraz miewales kiedys wieksze wartosci to Twoje tetno jest podejrzane. Oczywiscie jesli nie bierzesz zadnych lekow (nawet uspokajajaych placebo) czy innych podejrzanych srodkow