Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Puls i skurcze

Gość Michals

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 28 lat i od pół roku zdarzają mi się prawdopodobnie dodatkowe skurcze serca. Raz miałem napradę mocne uderzenie które mną wstrząsnęło całym ciałem to było pół roku temu i przez kolejne 3-4 miesiące miałem spokój nie odczuwałem nic takiego niestety ostatnio znowu powróciło co prawda lekko wyczuwalne ale prawdopodobnie to jest to. Co mnie jednak niepokoi ostatnio to niski puls zwykle nie przekraczający 60 uderzeń. Najmniej miałem 53 zwykle najniższe mam rano ale do niedawna nie miałem tak niskiego pulsu. Średnio było to 67 a teraz nagle tak niskie tętno :( Nie jestem sportowcem raczej mało się ruszam więc to nie od wytrenowania. Od kiedy pamiętam jestem ciągle zaspany a teraz czuję się jeszcze gorzej. Robiłem holtera ale jeszcze nie mam wyników bo lekarz pojechał na wakacje ;/ Problem w tym,że w czasie holtera dużo chodziłem więc pewnie puls będzie trochę wyższy? no ale mimo to myślę ,że np. bradykardia zostanie zauważona? Mam problemy z kręgosłupem czy to może być powód? podobno jest coś takiego jak nerw błędny który przy chorym kręgosłupie może powodować bradykardie. Ciśnienie też zazwyczaj mam niskie nawet nieraz poniżej 100. Od roku biorę citabax20 na depresje oraz atarax. Czy sport np. tenis może być groźny w moim przypadku? czy przy tak niskim pulsie trzeba się oszczędzać czy można się zmęczyć aby puls trochę się podnosił? Co mogę zrobić? Echo serca wszystko wyjaśni? czy potrzebny jest mi rozrusznik serca? Nigdy nie zemdlałem ale jak już pisałem jestem zamulony zazwyczaj.

Gość SAKREBLE2

Po pierwsze to nie ma co za duzo dywagowac jak lada chwial bedziesz mial wyniki holtera. Bierzesz leki wiec Twoj niski puls moze byc od nich. Czy podczas badania holtera wystapilo choc jedno uderzenie ktore wydaje Ci sie ze bylo skurczem? Jak tak to dobrze, to bedziesz mial powteirdzenie. To co Cie kiedys mocno wzdryglo to najprawdopodbniej bylo od kregoslupa, owszem dodatkowe skurcze potrafia mocno szarpnac ale tamto pewnie bylo od kregoslupa- tez tak czasami mam. Poki co nie doszukuj sie za duzo. Daj znac jak beda wyniki

Kochani więc ekg miałem robione wielokrotnie w ciągu ostatniego roku i zawsze było dobre z jednym wyjątkiem kiedy to... puls miałem podwyższony. Możliwe ,że to było z nerwów ponieważ rano miałem chyba skurcz dodatkowy i się przestraszyłem no i puls mi rósł i wieczorem miałem dosyć wysoki jakoś coś około 90 może trochę ponad nie pamiętam ale na drugi dzień jeszcze miałem wysoki i na ekg lekarz mi przepisał bisocard po którym myślałem ,że wykituje bo mi obniżył puls poniżej 60 ;p mało go wziąłem i już potem było wszytsko w normie tzn mojej czyli około 67 ale to i tak chyba zbyt niski? od kilku miesięcy nie byłem na ekg bo czułem się w miare normalnie i skurcze nie występowały tzn ja nie czułem. Niestety podczas holtera nie poczułem dodatkowego skurczu zresztą czuję je naprawdę dosyć rzadko hmm pewnie kilkanaście przez to pól roku. Tamten wstrząs to jednak myślę ,że był od serca ponieważ czułem właśnie uderzenie na środku klatki piersiowej ale było naprawdę bardzo mocne chociaż chciałbym się mylić i wolałbym kręgosłup który i tak mnie dręczy od lat. W wyniku holtera będzie wszystko opisane? mogę iść np. z tym wynikiem do innego kardiologa na echo serca któremu przy okazji bym pokazał ten wynik bo nie chcę tracić kolejnej stówy tylko na to aby pan doktorek raczył mi powiedzieć co jest nie tak w wyniku? Pozdrawiam

Tyle tylko ,że teraz mam raczej 57 a nie 67 tętno i to mnie martwi no ale pewnie znowu panikuję wszyscy twierdzą ,że przesadzam łącznie z tym moim lekarzem rodzinnym i dlatego nie idę na ekg bo on na mnie patrzy jak na wariata i już mnie zresztą wysłał do psychiatry od którego mam właśnie te leki citabax. Ok jestem pewnie przewrażliwiony ale to nie znaczy ,że wszytsko można zwalać na psychikę skoro jestem słaby i zaspany a do tego mam niskie ciśnienie i puls to pewnie warto to sprawdzić dlatego robię to po cichu i prywatnie bo doysć mam już kpin z szanownym lekarzem na czele.