Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pytanie o RTG

Gość damian00

Rekomendowane odpowiedzi

Gość damian00

Witam, ostatnio zgłosiełem się do lekarza rodzinnego z powodu bóli w klatce piersiowej, kołotania serca, szybkiego męczenia i duszności. Po osłuchaniu zaleciła zrobić rtg z powodu szmerów, podejrzewając zespół barlowa. Zastanawiam się czy to badanie może potwierdzić jej diagnoze? Jakoś nie mam zaufania do niego. Z góry dziękuje za odpowiedź

Gość Damian00

cena echo jest u mnie 120 zł, rtg 35, aktualnie jestem bez pracy. Jest szansa, że rtg pokazałoby ten zespół? Z tego co wyczytałem echo pozwala chyba ocenić cały stan serca, jakby było okay, może miałbym spokojną głowę przez parę lat. Dolegliwości są dosyć męczące, już od dwóch lat, ale dopiero teraz jestem nimi na tyle zmęczony, że postanowiłem udać się do lekarza. Trzeba było kurcze iśc wtedy jak miałem prace

Skierowanie na rtg ma obowiązek dać Ci lekarz rodzinny i jest ono wtedy bezpłatne. Z kolei na echo daje kardiolog, ale w naszym kraju szybciej ludzie umierają, niż doczekają wizyty u specjalisty. Nie jestem lekarzem, ale rtg pokazuje chyba tylko ogólną syklwetkę serca, tzn. czy jest w normie, czy komory lub przedsionki nie są powiększone. Wydaje mi się, że zespołu Barlowa nie pokaże. Jest jeszcze szansa, że jak zgłosisz się późnym wieczorem lub w nocy na SOR, powiesz co Ci dolega i że objawy się nasiliły i trafisz na jakiegoś *ludzkiego* lekarza, to może Ci zrobia

Gość sakreble2

No i nie zestresuj sie za mocno jak echo serca nie bedzie idealne. Jest wiele czesto spotykanych odchylek od normy ktore nie maja wiekszego wplywu na stan zdrowia a wychodza na usg (fale zwrotne, wiotkie przegrody i iinne) ktore sa oceniane jako *taka twoja uroda*. Generalnie co drugie usg serca nie jest idealne.

Gość Damian00

Faktycznie, mam skierowanie na rtg, ale myslałem, że w tym kraju, żeby cokolwiek zrobić w miarę szybko trzeba płacić i że to będzie płatne. jak tak to to badanie tez zrobie, może jak mówisz to sprawa płucna?Kolega podpowiedzial, żebym pobiegał sprintem niedaleko szpitala (a że wykończe się po paru minutach jak nie szybciej to już przyjmą mnie w takim stanie) ale ja tak nie lubię. Tyle wytrzymałem to jeszcze poczekam, spróbuje znaleźć coś dorywczego, na pewno nie umieram choć czasem tak się czuję. Dziękuje za odpowiedzi