Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy częstoskurcz nadkomorowy jest groźny?

Gość Mariola 22

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariola 22

Witam. Mam od lat kołatania serca, ale dopiero ostatnio udało mi się je zarejestrować na holterze EKG. Wyszło częstoskurcz nadkomorowy I SVt i skurcze dodatkowe. Bardzo się boję , cały czas o tym myślę, niedługo wyjeżdżam na wakacje i się martwię. Czy to jest niebezpieczne?

Gość Mariola22

Ja czuję też , że to może byc od nerwicy, a kardiolog mowi, żebym nie brała żadnych leków typu pramolan , bo to ma wplyw negatywny na serce. Ja czuję się coraz gorzej, coraz większy mam lęk. Czy naprawdę te wszystkie leki psychiatryczne maja az taki zly wpływ na serce? A może po nich przeszły by mi kolatania...

Twój lekarz ma rację, pramolan należy do grupy antydepresantów trójpierścieniowych,mających toksyczne działanie na serce.Bezpieczniejsze są leki z grupy SSRI np.citalopram, escitalopram.Musisz porozmawiać na ten temat ze swoim lekarzem i dobrać odpowiedni dla Ciebie lek.Musisz także uzbroić się w cierpliwość bo leki te zaczynają działać po ok.2-4tygodniach.

Gość mariola22

Witam, Właśnie kardiolog nie zaproponował mi nic konkretnego. Dorażnie propranolol, ale ja mam astmę więc staram się go nie brac. Wykańcza mnie ten ogromny lęk , cały czas mam kolatanie srca.. Pytałam o leki psychotropowe to powiedzial ze zle wplywaja na serce. Już nie daję rady, cały czas czekam na kolejne kolatanie. Nikt z rodziny tego nie rozumie juz nawet przestalam mówic...

Ja też brałam propranolol (nie mam astmy, więc nic się nie działo ale cudów też nie było). Po drodze były jeszcze beto zk i bibloc ale po nich czułam jakbym w głowie miała przejeżdżający pociąg.Teraz kardiolog poradziła mi spróbować nebilet(zresztą to kolejny kardiolog który poleca ten lek).Jest to lek nowszej generacji więc może będzie miał mniej skutków ubocznych.