Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników badania holtera

Gość nyq20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli miałby ktoś chwilę i chciał pomóc w interpretacji badania holterowskiego to będę bardzo wdzięczny. W linku dwa zdjęcia ze statystyki badania i podsumowanie. Martwi mnie niska częstość rytmu, która wynosiła 47/min. Epizod z częstością 177/min wystąpił, ponieważ trenowałem w tym momencie. Mam 27 lat, jestem wysportowanym człowiekiem. Z góry dziękuję za pomoc, serdecznie pozdrawiam :) http://www76.zippyshare.com/v/XHj76SeD/file.html

Hej, a moze ktos wie co oznacza w holterze opis 2RR jaka to arytmia? U mnie wyszlo 6 przedwcz VE ( co rozumiem jako przedwczesne skurcze dodatkowe ) i 14 2RR ( nie bardzo wiem co to , domyslam sie ze to jakies pauzy bo czuje wtedy ze serce udezy jakos dziwnie mocno pozniej mala pauza i dalej) Pozdrawiam

Gość SAKREBLE2

TWoja liczba skurczy dodatkowych komorowych jest w granicach fizjologii osoby zupelnie zdrowej. A na pauzach sie nie znam. Dlaczego miales robionego hotlera, ktos zlecil czy dla ciekawosci? Jesli ktos zlecil to idz z wynikami do kardiologa. JAk tylko dla siebie to tez idz do kardiologa i popytaj o te pauzy. Wydluzenie bicia i uczucie tapniecia to jest raczej objaw tych dodatkowych skurczy (tez tak mam).