Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czestoskurcz nadkomorowy tylko w nocy, dlaczego?

Gość PrzezNoc

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wam minęła wczorajsza noc|? Ja się muszę pochwalić, że dzisiaj wprawdzie obudziłam się 2 razy, ale zupełnie bez lęku. Pierwszy raz o 3, wstałam od razu, zeby wyłaczyć TV i nic się nie stało, serce biło spokojnie, potem o 5, ale juz nie wstawałam, rano tętno 68. CUDOWNIE!!! Czy nasz kolega czuje się dzisiaj lepiej niż wczoraj?

Gość agata85

Witam serdecznie, u mnie znowu spokojna noc, nic się nie działo. Byłam wczoraj u lekarza na konsultacji i zalecił jeszcze z tydzień pobrać 1.25 beta blokera i spróbować odstawić. SAKREBLE2 Kiedyś lekarz tłumaczył mi o co chodzi z tą nocą. Dokładnie nie pamiętam ale: podczas snu wyłącza(tzn nie działa bo śpimy) się układ somatyczny a działa wegetatywny ale też wolniej-dlatego np. występuje nocna bradykardia i wtedy uaktywniają się dodatkowe drogi przewodzenia w sercu-dlatego częstoskurcz występuje często nocą.

ANNAM -mama ma regularnie badane tsh,jest w normie. Myślę, że problemem mogą być nerki(ma 2-3 torbielki) i do tego wielomocz, więc może to jest trop.Mama jest w trakcie badań, więc może coś więcej się wyjaśni. Narazie niestety się męczy.

Gość SAKREBLE2

AGATA, i trzeba bylo 360 postow zebys to napisala :)? Ma to sens - niewiadomo dlaczego serce czasami nie chce wyjsc z tej petli nawet po kilku godzinach :/ Ja sie dzisiaj czuje dobrze (ale nie rewelacyjnie), wczoraj musialem byc jednak odwodniony troche, 30 minut biegania i slaba kolacja musialo zrobic swoje

A teraz coś dla nas na pocieszenie: Mamy pacjentkę 81 lat, z chorobą neidokrwienną, nadciśnieniem, niewydolnością serca II, cukrzycą i jeszcze kilkoma chorobami, która ma napadowy częstoskurcz nawrotny, miała już kilka ablacji, za każdym razem częstoskurcz powracał, ma kilkugodzinne napady z tętnem 145-170, zawsze czeka te kilka godz w domu aż przejdzie (nie mogę w to uwierzyć), w końcu umiarawiają ją w szpitalu. I tak sobie pomyślałam, ze skoro tak schorowana osoba ciągle zyje, przy takich napadach to chyba nam też nic nie grozi

Gość SAKREBLE2

No widzisz Anna, dla Ciebie to pewnie duze pocieszenie bo z nasz wszystkich Ty sie chyba najbardziej obawiasz ze cos Ci sie stanie podczas ataku. Pragne Ci przypomniec ze Ty nie masz stwierdzonego czestoskurczu a zyjesz jakbys go miala :) A wiecie jak mozna wytlumaczyc czestoskurcz bez dodatkowej drogi przewodzenia? Jak to wtedy dziala bo nie jestem w stanie tego zrozumiec, co generuje zapetlenie sie sygnalu w przedsionakch wtedy?

Gość agata85

SAKREBLE2 No niestety nie mam pojęcia, jak to jest bez dodatkowej drogi, pewnie zależy to od rodzaju częstoskurczu. Wydaje mi się że przy nadkomorowych musi coś być: albo ogniska pobudzeń dodatkowych albo dodatkowe drogi przewodzenia przedsionkowo-komorowego. ANNAM wydawało mi się, że gdzieś o tym pisałam.

Kiedys mi ktos mówił, ze może być też jakieś dodatkowe ognisko, bez drogi. I czasem jest tak, że jest jakaś nadreaktywność układu nerowego, ale tak naprawdę, to chyba nkt tego nie wie. SAKREBLE2 : Kiedys Ci pisałam o tych moich napadach raz/dwa razy do roku po nagłym schyleniu. Nigdy tego nie udało się zapisać,ale to już na bank nie jest tachykardia. Gdybym tylko wiedziała, że nie mam tego pieprzonego wpw, to juz naprawdę byłabym spokojna.

Zasadniczo tak, ale z kolei częstoskurcze przy wpw są najbardziej niebezpieczne. Wiesz co, tak sobie myślałam, jak pisałeś o tych swoich epizodach osłabienia z nierówną pracą serca itd, że moja babcia ma identyczne objawy, jak ma napad migotania przedsionków. Jak będziesz miał taki napad nierównej pracy serca, to wstrzymaj oddech i zmierz na wdechu, jesli się wyrówna, to znaczy, że przyczyną jest panika i masz wtedy niemiarowość oddechową jak ja. Jeśli nadal będzie neirówna, to znaczy, że przyczyna leży gdzieś indziej.

Gość SAKREBLE2

Nie spie za dnia :) nawet jak sie zdarza to nic takiego nie zauwazylem co to tej nie miarowosci to sie zorientuje bo to nierowne bicie serca wystepuje w panice i tylko przez chwile. Czy przy niemiaorwosci oddechowej serce jest w stanie uderzyc w ciagu dwoch sekund np 10 razy w sposob nierowny?

Nie wiem ile razy jest w stanie uderzyć. u mnie natomiast jest tak, że zasadniczo rytm jest równy, ale jak tętno jest bardzo wysokie (powyzej 150) to już łapę totalną panikę i zaczyna strasznie nierówno bić, I wtedy lekarze kazali mi wstrzymać na moment oddech i na wdechu było rytmiczne, tzn, ze ewidentnie to niemiarowość oddechowa. Czesto tez mam taka niemiarowosc bez paniki, ale to nic groźnego, taka juz moja uroda

Gość SAKREBLE2

Ale tak bylo, kilka razy udalo mi sie to zalapac (reka mierzac puls) :/ ale zawsze to trwalo tylko kilka sekund. Mi to niewyglada na migotanie przedsionkow wtedy ani zaden czestoskurcz. Nie wiem moze miec wplyw na to np kregoslup albo wlasnie zmiana pozycji

Gość SAKREBLE2

No *wtedy* akurat sie nie dalo, nie mam teraz innej mozliwosci zrobienia EKG na szybkiego inaczej niz na pogotowiu. Priorytetem bylo uspokojenie sie a jak sie uspokoilem to praca serca byla rowna. EKG zrobilem potem ale takie EKG spoczynkowe 10 sekundowe jest bez sensu gdyz wszystko co mi sie trafia jest napadowe

Gość agata85

ANNAM Jeśli chodzi o Twoje pytanie to w dzień jak spałam to też miałam *atak*. Ponieważ w nocy mnie męczyły to czasem po pracy się kładłam i też się wybudzałam, tylko wydaje mi się że sporo słabsze były. Kolejna noc bez przygód, normalnie nie mogę uwierzyć że jest tak dobrze. Żeby tylko nie zapeszyć.