Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czestoskurcz nadkomorowy tylko w nocy, dlaczego?

Gość PrzezNoc

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, bardzo się boję, ale nawet nie tego, że to jest częstoskurcz, ale tego, że coś mi się stanie, czy bylaby to zwykła tachykardia czy częstoskurcz. Na początku rzeczywiście myślałam, żeby załozyć holtera, ale teraz widząc, ze jest coraz lepiej, już nie chcę wiedzieć, co to jest. Chcę, żeby po prostu mi to przeszło i tyle.

Gość SAKREBLE2

Ale jakie badania mi moga porobic? beda mi pobierali krew co 12 godzin? EKG w szpitalu tez nie wiele da Wiekszosc badan juz mialem, czestoskurcze nie sa na tyle czesto i szybkie zeby robic ablacje nawet na podstawowej wikipedii pisza ze podstawowym elementem leczenia jest pozbycie sie elementow wyzwalajaych jedynym wg mnie rozsadnym sposobem jest proba zlapania czestoskurczu i jego kontekstu. U mnie to nie wyglada na typowy napadowy, gdzie jest puls 70 i nagle 140, tylko wszystko wskazuje na to ze cos konkretnego *przesuwa zwrotnice*

AS12: Generalnie odkąd pamietam miałam skłonność do tachykardii w ciągu dnia, w zasadzie ciągle byłam poddenerwowana, puls mi skakał, najbardziej pobudzone serce miałam rano, sporo ponad 100, w ciągu dnia tak średnio80-85, spadek wieczorem, podczas wysiłku tętno szalało Teraz jak biorę leki na uspokojenie, puls waha się w graniach 60-75, wieczorem spada poniżej 60, rano te jest spokojniejsze. U Ciebie stwierdzili tachykardię zatokową? Jaki miałaś najwyższy skok tętna? PS. Nie martw się, ja też mam manię mierzenia pulsu

Ja miałam najwięcej 150,na codzien mam ok 90 a ataki tachykardi to ok 120.Biorę metocard trzy razy dziennie po pół,czasami na uspokojenie hydroksyzyne wezme,miałam taki okres ze zaraz po przebudzeniu serce walilo 130 lecz na razie odpokac przeszło,mam tez skurcze komorowe kilka tysięcy na dobę ale tym staram się nie przejmować.Kiedy tylko poczuje ze serce przyspiesza zaczynam się bać no i klasyczne ,książkowe objawy nerwicy się ujawniają!!!!Czy mogę zapytać co bierzesz na uspokojenie?

Widzę pobudzenie na forum:-o czyżby pogoda tak wpływała na samopoczucie? Ja miałam gorszy poniedziałek, czułam niepokój gdy szła m do sklepu,do tego przedwczesne pobudzenia,puls ok.120 i tak cały dzień, ale nie zastanawiałam się nad tym za wiele.Teraz postanowiłam,że nie będę nic z tym robić, chyba że serce będzie biło powyżej 150 i przez dłuższy czas wtedy najwyższej pojadę na pogotowie.Nie mam zamiaru ciągle wyczekiwać na atak.Za długo żyłam w strachu,dość tego.Cieszę się chwilą i spokojniejszymi nocami.Czego oczywiście wszystkim życzę :-)

Tak ,miałam holtera trzy razy ze wzgledu na skurcze komorowe i zawsze wychodzi kilka tysięcy na dobę,na holterze najwyższy puls to ok 150 i wtedy właśnie myslalam ze to częstoskurcz a to po prostu tachykardia ,i tak za każdym razem kiedy serce biło szybko nigdy nie miałam częstoskurczu tylko po prostu szybko biło,no ale wyobraźnia działa!!!!Matocard biorę właściwie na uspokojenie srducha ,na kolatania i skurcze ,moja lekarka twierdzi ze 90 % pacjentów kardiologicznych ma nerwice wiec dla niej to nic nowego,staram się tym nie przejmować ale to uczucie strachu i nieustanny jakiś wewnętrzny lęk mnie dobija!!!!!!!Dokładnie rok temu miałam pierwszy atak i myslalam ze mam zawał,teraz po prostu chodze w kółko i oddycham ,jakoś przechodzi !!!

Odczuwam te skurcze jako przeskoki serca,tzn jak pojawia się skurcz to tak jakby serce przeskoczyło czy szwarpnelo,pod duszenia w gardle i czasami jak jest ich dużo jeden po drugim to jest mi słabo lecz nigdy nie zemdlalam,na holterze miałam 4300 komorowych i 170 bigemini,kardiolog twierdzi ze to nie groźne i nawet leczyć bym nie musiała gdyby nie te ataki tachykardi,i tak mam wrażenie ze dala mi ten metocard dla mojego psychicznego spokoju.Czasami odczuwamy tez drżenie i wirowanie w klatce piersiowej co doprowadza mnie do szału ,ale staram się to ignorować ,nie zawsze się udaje niestety !!

Teoretycznie escitalopram powinien już działać i zmniejszyć Twój lęk. Może ten lek nie działa,do tego bierzesz afobam i dalej się boisz.ANNAM nie walcz z tym,poddaj się i powiedz co będzie to będzie. Do tej pory nic Ci się nie stało to i dziś nic się nie stanie.Wiem,że to trudne ale spróbuj.Ja się cieszę z każdej nocy,nawet jak się przebudzę i *coś tam *mnie próbuje szarpać to przeczekuje, sprawdzę czy puls się obniża i zasypiam. Czasem trwa to kilka minut,czasem nie mogę już zasnąć 1,5 godziny.Najważniejsze, nawet jak nockę masz nie najlepszą, nie analizuj jej na drugi dzień. Moja mama ma taką skłonność, że po incyndentach sercowych,cały dzień jest przygnębiona.

Moją mamę po infekcji górnych dróg oddechowych dopadło migotanie przedsionków. No i zaczęła się spirala strachu,nocne skoki ciśnienia -dodatkowe leki na ciśnienie te z kolei powodują znaczne obniżenie pulsu a to ją gwałtownie wybudza(mówi, że ma wrażenie że się dusi),później boi się zasnąć a rano jest nie do życia. Jest w trakcie dobierania leków i pewnie trochę to potrwa.Myślę nawet,że w przyszłości może być kwalifikowana do rozrusznika.

U mnie jest tak (to nawet trochę dziwne), że jak idę spać, to boję się, że wybudzi mnie atak, ale z kolei po ataku jak tylko tętno spada poniżej 100 to się kładę i nie boję się zasnąć. Ale z kolei budzę się w kiepskim humorze i cały dzień analizuję ten nocny atak. I jeszcze porada lekarska od mojej mamy- niech Twoja mama sprawdzi sobie hormony tarczycy.