Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne wachania Cisnienia, o co chodzi ?

Gość Henryk Surma

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Henryk Surma

Witam , mam 20 lat , 178 cm wzrostu 64 kg, mysle ze mam w miare odpowiednie proporcje, lecz mam (chyba) duzy problem z nadcisnieniem , spowodowany prawdopodobnie przez serce, chociaż tego właśnie chciałbym sie dowiedzieć, czy jest to bardzo groźne co robić i jaka jest tego przyczyna. Od razu z miejsca przyznam się ze pale papierosy, raz na jakis czas zapale trawke i spożywam alkohol w niewielkich ilosciach, tak optymalnie. A teraz do rzeczy, mam bardzo faliste cisnienie, nie wiem jak inaczej to nazwac, załóżmy przykład z dnia dzisiejszego , wchodze po schodach na 3 pietro, powolutku , przekraczam prog mieszkania i strasznie zakrecilo mi sie w glowie , czułem ucisk w klatce piersiowej, myslalem ze zemdleje ale dałem rade dojsc do pokoju i polozyc sie na łóżku po czym wziałem cisnieniomierz , żeby zbadać co się dzieje , i oczom nie wierzyłem gdy zobaczyłem 274 / 168 , pulsk okolo 100 , pierwszy raz widziałem coś takiego, czułem sie tragicznie, po chwili odpoczynku zmierzyłem cisnienie raz jeszcze i na całe szczesnie spadło mi na 232 / 119 , puls okolo 90 , byla to kwestia 10 minut , po nast 10 minutach cisnienie mi spadło jeszcze nizej co tez mnie zadziwiło ponieważ pokazało sie na wyswietlaczu 111 / 68 puls dosc niski, nie wiele myslac poczekałem nastepne 10 minut zmierzyłem cisnienie po przyjsciu z toalety co zajęło mi 2 minutki , i ujrzałem 242 / 113 , puls 97 ... jest to conajmniej dziwne, przypuszczam ze jest to przyczyna choroby serca, czesto skarzyłem sie na ucisk kłócie dusznosci , i omdlenia spowodowane wysiłkiem lecz nie bardzo dużym, mam niedomykalnosc 3 zastawek , w tym mitralnej z tego co pamietam, oraz jedna z nich mam nieco mniejsza. lezałem kilkakrotnie na lubelskiej Kardiologii, lecz lekarze wypuszczali mnie do domu twierdząc ze nie jestem bardzo chory i nie wypisujac mi zwolnien ani lekow. Zgłaszam się z prośbą o udzielenie mi słownej pomocy, o co chodzi z tym faktem. A jeszcze apropo cisnieniomierza, do pomiarow urzywałem 3 różnych wiec wada urzadzenia odpada.

Witam.Masz 20 , spożywasz alkohol optymalnie!!! no i papierosy!!! i jeszcze trawkę? no, no ,Nie masz jeszcze czegoś do zażywania? Nie pomyślałeś ,że jesteś ciut za młody na takie obciążenia,i potem się dziwisz ,że chyba ci serce nawala.Bez obrazy ,ale masz chyba coś z głową.Na własne życzenie sprowadzasz sobie chorobę ico za tym idzie przedwczesne cierpienie.Powinieneś dbać o serducho ,aby jak najdłużej pracowało prawidłowo a nie go dobijać.Zastanów się póki jeszcze masz czas na swoim postępowaniem.