Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki morfologii na przestrzeni 1,5 roku

tehaer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Rok temu w styczniu robiłem morfologię z racji zadbania o swoje zdrowie. Mój tryb życia pozostawiał wiele do życzenia, napoje energetyczne, fast foody w dużych ilościach, alkohol, papierosy, brak ruchu. Wyniki w większości były w normie oprócz kilku: ALT(GPT) 61 przy normie do 40; Cholesterol całkowity 191 przy normie do 190 Teraz po ponad roku od badań zrobiłem je ponownie, zacząłem się zdrowo odżywiać, chodzić na siłownię (schudłem 5 kg), zero alkoholu lub innych używek (nadal palę e-papierosy). Jednak wyniki paradoksalnie są teoretycznie gorsze: ALT(GPT) 67 przy normie 40 Cholesterol całkowity 186 (poprawił się) Cholesterol HDL 37 przy normie powyżej 40 (rok temu był 49) Cholesterol LDL 121 przy normie do 129 (bez zmian) Triglicerydy 140 przy normie do 150 (rok temu było 106) Czy w moim wieku (23 lata) niesie to ze sobą jakieś konsekwencje w najbliższym czasie? Dodam, że Holter EKG robiony 8 miesięcy temu wyszedł poprawnie, ciśnienie średnio 120/70, jedynie puls jest często przyspieszony (60 - 85 w ciągu dnia). Nie odczuwam żadnych bóli w klatce, nie męczę się szybko, puls spoczynkowy po przebudzeniu 54. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

Wyniki cholesterolu mogą byc różne w zal. od tego, co jadłeś poprzedniego dnia.Jakbyś np. jadł same warzywa,zero mięsa,zero słodyczy,zero alkoholu, to wynik by sie różnił.Dziwne jest to,że masz HDL niski. Znam gościa ,co HDL z 26 podwyższył na ok. 50.Trwało to 3 miesiące.Poprzez dietę odpowiednią, pływanie i schudnięcie ok. 7kg.Przy dużej i regularnej aktywności fizycznej HDL powinien rossnąć,a nie obniżać sie.Przeczytaj w necie artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**.Autor:S. Gromadzki.Zawiera cenne informacje.