Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aktywność fizyczna po operacji zastawek i ablacji

Okata

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze, Zwracam się z do Państwa z następującym pytaniem, czy po operacji wymiany zastawek i ablacji, które miało miejsce rok temu mogę wykonywać ćwiczenia? Zależy mi na powrocie do formy i szczupłej sylwetki. Zastanawiam się nad takimi formami aktywności, jak pływanie, nord walking, ćwiczenia na orbitreku. Czy Państwo po podobnych zabiegach operacyjnych posiadacie wiedzę, jakie ćwiczenia mogę wykonywać? Pozdrawiam serdecznie

W tej sprawie radziłabym przede wszystkim skonsultować się z lekarzem, a nie specjalistą od fitnessu czy - tym bardziej - użytkownikami forum. Jeśli lekarz się zgodzi (i tylko wtedy!) proponowałabym jakieś lekkie ćwiczenia, np. wspomniany nordic walking czy orbitrek. Mogę polecić krótki artykuł dla początkujących, dotyczący ćwiczeń na wspomnianym urządzeniu - http://www.abcfitness.pl/jak_cwiczyc_na_orbitreku.html Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, w razie pytań - jestem do dyspozycji!

Witam. Aktywność jest bardzo wskazana,ludzie po zastawce jeżdżą na rowerze i to długie dystanse,wiadomo nie wyczynowo.Najbardziej trzeba uważać ,żeby czegoś nie dżwigać zapierając się i wstrzymując oddech.Jestem 3 po i jest różnie,raz można ,,góry** przenosić ,a czasami klapa na nic nie ma siły.Każdy musi rozsądnie postępować,żeby nie zrobić sobie niepotrzebnego bólu i większej szkody.Mnie najbardziej dokuczają zmiany pogody ,wtedy nic nie pomaga,muszę przeczekać i następny dzień jest już ok.