Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dysfagia przez nerwice?

Gość DariaK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 18 lat i od dwóch lat choruje na nerwice lękową, a od pół roku chodzę do psychiatry i zażywam leki(nieregularnie). Męczę się z pewnym problemem od prawie miesiąca. W niedziele na początku maja jadłam na obiad pstrąga, po obiedzie mialam wrazenie ze cos zalega mi w gardle z lewej strony i probowalam odchrząknąć, bez skutku, balam sie ze malutka ość zostala mi w gardle wiec mama kazala jesc chleb, tak wiec jadlam ten chleb ale nic nie pomagalo, znalazlam w internecie tip że jakiejs pani doktor zalecil pic cole i nastepnego dnia jej przeszlo wiec poszlam po cole i ciagle popijalam az do nastepnego dnia. Nastepnego dnia poszlam do laryngologa i stwierdzil że nic w gardle nie mam tylko podraznione od koli, dodam jeszcze ze jak jechalam do szpitala to zaczelo mnie niemilosiernie uciskac w mostku tak jakby w przelyku kiedy cokolwiek mowilam albo polykalam sline, bardzo sie balam ze ta osc zjechala nizej albo do oskrzeli ale potem przeszlo i bolala mnie lewa strona klatki piersiowej ale tez przeszlo. Potem mialam kilka dni problemy z oddychaniem, uczucie dusznosci, taki plytki oddech i uciskanie jakby w lewym plucu czasami, napady dusznosci co jakis czas i zatykanie uszu, rzucie gumy itp nie pomagalo. Bylam tez drugi raz u laryngologa bo znowu zaczelo mnie drapac w gardle stwierdzil ze nic tam nie ma i przepisal malox na refluks. Kilka dni męczylam sie z tymi dolegliwosciami i poszlam do szpitala zeby zrobic rtg klatki piersiowej bo podejrzewalam niedodme (caly czas balam sie ze mam te ość, że mogla wpasc do oskrzeli) nic nie wykazalo podobno. Kilka dni później poszłam 3ci raz do laryngologa tego samego co za 1szym razem i powiedziałam mu ze chce żeby zrobił mi endoskopie ale on mi wybil ten pomysl z glowy obejrzał gardło jeszcze raz i nic nie stwierdzil ale od tamtej pory pojawil sie nowy problem. Obecnie mam problemy z połykaniem, kiedy przelykam śline jem coś albo piję mam trudności, często też zaciska mi sie gardło i nie jestem w stanie przełknąć tego co próbuje połknąć, to jest straszne, boje sie ze sie zadlawie. Wydaje mi sie ze dusznosci przeszly, bo napadow juz nie mam, zatykanie uszu zdarza sie rzadko klucia w klatce piersiowej tez bardzo rzadko, ale ta dysfagia jest o wiele gorsza. Do tego mam bardzo chudą szyje i widac u mnie takie dwie kulki na szyi jak u mężczyzny i wydaje mi sie że ta wyższa jest ciut przesunięta w lewą stronę. Mam też wrażenie często że mam glutka w gardle tak jakby mi ślina/śluz ściekal do gardła albo tchawicy ale za nic nie moge tego przełknąć a już tym bardziej wypluć. Mialam robione badania morfologiczne i wyszly bardzo dobre wyniki. Nie wiem juz co mam robić, jedyne co mi przychodzi do glowy to prosic lekarza o skierowanie na rtg przelyku z kontrastem, ale mialam 2 tyg temu to rtg klatki piersiowej... Czy ktoś z was ma problemy z polykaniem przy nerwicy? Jak temu zaradzić?

Gość psychofarmaceuta

Dzień dobry

Pani Dario objaw związany z problemem z połykaniem to częsty objaw lęku uogólnionego (lub jak ktoś woli nazywać to nerwicą lękową). Dodatkowo jak miała miejsce sytuacja np. zakrztuszenie to lęk może być na tyle silny, że Pacjent unika posiłków, podczas aktu połykania "zapomina" jak się je czy "wybiera" pokarmy o odpowiedniej "bezpiecznej" konsystencji. Czasem jest tak, że np. jedzenie będzie bezproblemowe a Pacjent ma trudności z piciem lub połykaniem tabletek. Leczenie opiera się na lekach (branych regularnie) oraz psychoterapii. Pacjent powinien jak najszybciej nauczyć się ponowienie jeść i zrozumieć, że jedzenie jest częścią życia. Nie można się obejść bez jedzenia. Jest to problem dość uciążliwy ale nie niemożliwy do zaleczenia. Wierzę, że i Pani się uda!

Pozdrawiam ciepło

Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com

https://goldengalaxy.ru/sposoby-zarabotka/kak-zarabotat-efirium-bez-vlozhenij Conomy Самые прибыльные NFT-игры с выводом денег — топ-5 проектов Получайте доход от своего сайта с релевантной рекламой и проверенными объявлениями.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last) ??? Валютная биржа Forex представляет собой международный конгломерат трейдеров, наибольшая часть которых частные инвесторы.