Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo niskie tętno (dziwne samopoczucie)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Piszę do Panśtwa w sprawie, z która męcze się już od około trzech lat. Trzy lata temu miałem podwyższone cisnienie, udałem się do kardiologa z ta dolegliwością. Kardiolog z uwagi na moj mlody wiek (27 lat) wynaczył mi szereg badań m.in holtera i echo serca, oba wyszły wporzadku. Po pewnym czasie nawarstwienie spraw (zmiana miejsca pracy, bardzo duzo stresu) spowodowały, że nie za dobrze sie zaczynałem czuc. Byłem cały czas spięty i nerwowy. Zacząlem mierzyc sobie cisnienie, które było bardzo chwiejne, a czasami w okresie napadów paniki dochodziło nawet do 180/100 (to drugie zawsze mnie wiecej w porzadku, tylko przy wysokich wartosciach podnosiło mi sie max do 110). Domyslalem się ze to przez nerwy więc zaczałem stosować techniki relaksacyjne, zapisalem sie do psychologa. Niestety skutki były marne, u psychologa czułem sie fatalnie, czułem , że cisnienie mi wariuje. Postanowiłem więc, kiedy przestalem radzic sobie w sposb naturalny, uzyć leków i w tym celu poszedlem do psychiatry. Tam przepisano mi tabletki - afobam i depralin. Przez cały ten czas senność, lekkie zawoty głowy, bóle w klatce piersiowej zwalalem na nerwice, która mi zdiagnozowano. W koncu trafiłem do szpitala ze wzgledu na to wariujące cisnienie, tam badanie holtera cisnieniowego, echo i próba wysilkowa wyszla mi w porzadku mets 17,2. Wypisano mnie do domu z ustaleniem, ze mam nadcisnienie labilne i chypercholesterolemie chol – 212 ldl -140. Nastepnie zdziwiłem się , że nie zobili mi jeszcze raz holtera wiec stwierdziłem, że wykonam go sobie prywatnie i tam wyszło mi cos, co mnie nie zapokoiło otóż puls był moim zdaniem zbyt wolny sredni puls wyszedł 59, a najniższy 40 (noc); najwyższy 117; ogolnie sumując wyszło 101 bradykardi i 26 tachykardi, 7 pojedynczych dodatkowych pobudzen komorowych i 2 pojedyncze pobudzenia nadkomorowe. Zmartwiło mnie to, ponieważ jak wspomniałem holter trzy lata wczesniej wskazywał prawidłowy puls sredni okolo 76 i najnizszy 53 w nocy. Po tym badaniu przypomniałem sobie ze za każdym razem jak mierzyłem sobie ciśnienie w ostatnim okresie to puls był bardzo niski 45 – 55, a przed spaniem około 40, czasami cisnieniomierz wogole nie wskazywał mi wartości, ponieważ schodziło poza minimalna skale. Kiedy mierze cisnienie rano i wieczorem kiedy puls jest niski ok 40-42, cisnieniomierz wskazuje znaczek arytmii prawie za kazdym razem, natomiast holter nie wykryl w tych godzinach arytmii. Czy jest sie czym przejmowac? Łącząc te wszystkie badania mam pytania czy te lekkie zawroty głowy oraz czeste zmęczenie może być spowodowane niskim tętnem?? Czy warto się tym martwić?? Czy powtarzać holtera mimo tego, ze po ostatnim lekarz kardiolog powiedział abym się nie przejmował?? Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że wcześniej uprawiąłem dużo spotru, wiem , że przez to tez może tetno ulec zmianie z tym, że od około pół roku moja aktywność fizyczna w dość dużym stopniu spadła. To złe samopoczucie może być również wywołane sprawami nerwicowymi dlatego dodatkowo mam pytanie jak te zawroty głowy i zmeczenie rozróżnić od symptomów niskiego tetna?? Czy tetno w okolicach 40 w nocy moze stwarzać zagrożenie dla życia?? Zażywam na nerwice Depralin od około 12 dni i widze poprawe, cisnienie mi sie w miare unormowalo, ale tetno w dalszym ciagu niziutkie, czy po tym leku tetno moze jeszcze bardziej spaść? Boje sie o swoje zdrowie, proszę o szybką odpowiedz. Zaznaczam, że z badaniami tarczycy wszystko ok.