Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Wanda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość migdaleder
widzę, że nikt nie odpowiedział na to pytanie, ale ja zapytam dalej: po podaniu 3 dawki clexane 120 zaczęło mi gwałtownie rosnąć ciśnienie ( codziennie jedną dziesiątkę) az po 7 dawce osiągnęło pułap 180/94!! puls 104 mierzone o 5:00 rano!! podam, że moje normalne ciśnienie waha sie od 115-120 /60-70 :(( do tego koszmarny ból głowy, oczu i karku, czerwony rumieniec na twarzy ,serce obijające żebra i uczucie dusznoci. Poszłam do lekarza zaniepokojona tym stanem, a on narnormalnej w świecie kazał mi to dalej brać dylko dał mi captril 50mg na zbicie cisnienia! co się działo po 8 zastrzyku żal opisywać, dziękuję wszelkim mocom, że nie wylądowałam na SOR-ze! Miałam znowu wysokie cisnienie, ból głowy do tego wymioty, biegunkę i po captrilu potworny ból w okolicy górnej częśi żaładka ( chyba wątroba nie wytrzymała tego eksperymentu!) 9 zastrzyku już nie zrobiłam, wszystko powoli wraca do normy, ale ja wciaż nie wiem czy to jest reakcja alergiczna i co mam dalej robić? jedno jest pewne, więcej tego świństwa sobie nie wstrzyknę, bo mogłaby to byc ostatnia moja czynność na tym świecie :(( jeśli ktoś zna odpowiedź na te dolegliwości to prosze o kontakt na mail*a: migdaleder@gmail.com
profilaktyczną /ortopedyczna/ dawką jest 40mg s.c. czyli podskórnie no ew. 80mg przy dużej masie pacjenta ale głównie podaje sie 40mg Dziwie sie ze nie zadzwoniłas do lekarza który ci to zlecił, bo ten do którego poszłaś to pewnie nie był nim... twoje objawy to zwykłe działanie niepoządane, silne ale poprostu działanie uboczne, ciekaw jestem czy zażywałaś inne leki w czasie terapii clexane. reakcja anafilaktyczna /uczuleniowa/ to tez nie jest bo byc nie dotrwała do 8 zastrzyku. podchodze sceptycznie do pomiarów ciśnienia bo mierzyć ciśnienie trzeba umieć, a nie założyc opaske na nadgarstek i czekac az sie napompuje....
Wygląda na to że jesteś uczulona na ten lek, Ja na Twoim miejscu zawiesiłbym stosowanie i natychmiast skontaktował się z lekarzem. Ps. Po niektórych wstrzyknieciach mam since na brzuchu i przez 1-3 minut trochę piecze.
Możesz poprosić lekarza, który ci to zapisał żeby zamienił ci heparynę na doustne antykoagulanty np. acenocumarol. Z tym, że zaczynaja one działać dopiero po 3 dniach od przyjęcia pierwszej dawki i oczywiście tez mogą mieć działania niepożądane.
Gość Młody P-śl/Wro
ja teraz biore clexane i po jednym piwie miałem niezłą bombe jak bym tak ze 3-4 wypił a do tego ciśnienie mi skoczyło, wypieki na twarzy i ból głowy więc nie polecam aczkolwiek możliwe że Ty inaczej zareagujesz ja tylko po piwie miałem takie jazdy a bez piwa pełny komfort zero efektów ubocznych pozdro
Ja jestem już po 8 zastrzyku tego *gowna* i dochodze do wniosku, ze trzeba to odstawic. Poł godziny od zastrzyku zaczyna sie okropny ból głowy i sztywnienie karku. Do tego otępienie, spowolnienie myślenia i senność. Trwa to kilka godzin, potem przechodzi i tak do następnego zastrzyku. W szpitalu pielegniarka powiedziała mi, że to może być pozostałość po znieczuleniu dolędźwiowym i powinno przejść, a sam zastrzyk nie powinien nic powodować. Jednak ja widzę zbieżność objawów z samym zastrzykiem. (a mam ich wziąć 50!!!). Teraz bardziej dokucza mi głowa niż noga poskręcana na śruby.
witam! biore zastrzyki Clexane 40 - mam peknieta kosc kulszowa od 1,5 tyg. teraz od poniedzialku jestem w domu no i dostalam 30 zastrzykow ... lekarz mi sie nei zapytal czy biore jakies tabletki, ja w sumie tez sie nie spytalamn :| i mam pytanko czy mozna brac tabletki antykoncepcyjne przy tych zastrzykach - Clexane ?
Cześć, ja jestem po 17 zastrzykach i mam jeszcze 10. Nie zauważyłem u siebie żadnych skutków ubocznych, czasem trochę boli mnie głowa. Co do picia alkoholu to nie polecam, faktycznie działanie niczym na antybiotyku. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia;)
Witam, ja mam 7 za sobą i 23 przed sobą jeszcze ( złamanie kości śródstopia, gips na miesiąc). Ogólnie po zastrzykach czuję się dobrze. Po samym wstrzyknięciu piecze/szczypie przez ok 1-4 min, no i sam zastrzyk trochę boli, ale to raczej wynika z braku doświadczenia w ich robieniu. Poza tym nie mam innych dolegliwości.
Gość narciarstwo to zdrow

Od 8 dni *pobieram* (kontuzja kolana i gips) i jest OK. Objawy jak powyżej : drobne siniaczki po wkluciu (zależy jak zgrabnie mi sie uda) i pieczenie w trakcie i po zastrzyku... Ale zauważylam że trochę szybciej się męczę niż normalnie - jakby organizm byl troche oslabiony.

Clexane to bardzo dobry srodek, w zlamaniach i urazach, takze po zabiegach chir. juz podawany w stand. I dobrze. Wszelkie zlamania groza zakrzepica - tak umarl syn aktorki Slawomiry Lozinskiej, ktory polozyl sie spac z gipsem na nodze, a rano nie zyl. Ja bralam serie przez 16 dni po cesarskim cieciu, nie mialam zadnych skutkow ubocznych. Podaje sie go w ciazach zagrozonych. Sa ludzie, ktorzy maja skutki uboczne i nalezy sie z tym pogodzic. Uczulenie na lek manifestuje sie raczej od razu, na pewno nie od 8go zastrzyku i to gwaltownie. To, ze ktos sie uczula nie oznacza, ze lek jest zly, uczulic sie mozna na wszystko, lacznie z marchewka, takze to nie jest zaden wyznacznik, a cecha osobnicza. Podobnie jest z kosmetykami.

Ja też biorę clexane, na początku też miałem drobne przejścia ale teraz jest OK i kontynuuję branie. Była możliwość zmiany na inny lek i już się zastanawiałem z początku, ale jak się uspokoiło to zostałem przy ampułkach clexane tym bardziej, że mam pod ręką u siebie w płocku aptekę za grosze gdzie wykupuję ampułki po symbolicznym 1 groszu, a to też jest duży plus.