Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Wanda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NIEHIPOHONDRYK

Witam. Nie chcę nikogo namawiać do zażywania clexanu z alkoholem, po prostu opiszę moja sytuację bo sam korzystałem już z podobnych forum. Mam 30 wiosen na karku, 192 cm wzwyż i 100 kg wszeż. Ostatnio miałem mały zabieg chirurgiczny na śródstopie lewe i oczywiście dostałem 25 sztuk strzykawek clexanu. Już po tygodniu trafiła się impreza. Przyjąłem 0,7 wódżitsu i ok 5 browaggio na głowę a w między czasie strzeliłem zastrzyk w brzuch. Zero komplikacji. Nawet rumieńców nie dostałem.

Witam. Jestem po 30 -ce w zaawansowanej ciąży, Clexane biorę zapobiegawczo z powodu wysokich D-dimerów. Biorę już 20 zastrzyk i od początku biegunka :( nigdzie nie piszą, że może być taki skutek uboczny. Przeraża mnie to :( bo nie da się czasem tego opanować.

Ja wzięłam już 20 i nic mi nie jest. Lekarz wczoraj powiedział mi, że trzeba brać jak się leży a także 10 dni od rozpoczęcia chodzenia. Dwa razy miałam problem z wkłuciem w brzuch, ale to z powodu tępych igieł. Lepiej brać bo zator jest niebezpieczny, można *zejść*

Gość karolinamazda

Ja dzisiaj wzięłam Clexane 0,4 drugi raz, mam pęknięte więzadło skokowo-strzalkowe i gips na dwa tygodnie. Po pierwszym wstrzyknięciu został mi maleńki krwiak, może ze 2 mm, po drugim, dzisiejszym zero sladu, ale zaraz po wstrzyknięciu zrobiłam się senna i tak cały dzień, do tego od rana lekka biegunka, ale da sie żyć. I delikatne pieczenie w miejscu wkłucia przez 3-4 minuty, ale to nic nadzwyczajnego.

Biorę Clexane, wcześniej brałam inny lek anty zakrzepowy. Siniaki to jeden z efektów, ale nie to mnie niepokoi, tylko bolesne guzy wielkości śliwki, które robią się pod skórą, i nie bardzo się wchłaniają, lecz są i przy dotknięciu ciągle bolą. To chyba coś nienormalnego. W opisie leku (w skutkach ubocznych tego nie ma, ale widzę. że inny też to sę zdarza. Czy to aby na pewno dobry lek? AT, 45, po artroskopii kolana

Gość Kate Elizabeth

Witam ja bralam Clexane przez 8 miesiecy w dawce 60mg a dokladnie od 3 miesiaca ciazy az do 2 miesiecy po porodzie lekarze sie obawiali ze moge dostac zakrzepicy bo palilam bo mam zylaki i wysokie BMI nie mialam zadnych skutkow ubocznych Corcia urodzila sie zdrowa i silna a jedyny skutek brania Clexane to to ze po porodzie schudlam w 2 miesiace 20 kg a przez cala ciaze przytylam tylko 3 kg z czego Coreczka wazyla 3.5 kg

Gość Maciej102

Ja brałem 40 mg po artroskopii kolana (wycięty kawałek łąkotki) po 7 zastrzyku (miałem przepuisane 10) przestałem bo miałem wrażenie że mdleję, kołatanie serca, bóle głowy, generalnie bardzo dziwnie się czułem. Jako że już na drugi dzień po operacji chodziłem to mogłem to odstawić. W ulotce jest chyba nawet napisane że 6-7 dawek wystarczy

Biore rowniez Cleaxine (uraz kolana-noga w ortezie) ja po wzieciu zastrzyku za godz mam taki bol zoladka jelit mniej wiecej ,szybko musze zjesc bo czuje laknienie. w nocy wsaje zeby wziazc albo picie albo jedzenie bo tak mnie boli zoldek ze nie moge spac nikt widze nie pisal o takich objawach coz moze tylko ja tak mam

Chciałam dodać sprostowanie do mojego poprzedniego wpisu o podejrzeniach wobec Clexane wywoływania pieczenia i świądu stopy. Okazało się, że nie jest to wina Clexane. Nie jest to też grzybica. Lekarz powiedział, że jest to częsta dolegliwość przy unieruchomieniu nogi oraz schodzeniu obrzęków, które przesunęły się na stopę z kolana. Trzeba było poczekać. Brałam przeciwalergiczny i wapno. Pomogło.

Ja tam biorę od 3mc i na szczęście nie mam żadnych problemów. Jedyny problem to te tępe igły w niektórych partiach ;/ bardziej rozrywa skórę niż się wbija masakra jakaś... Brzucha już mam cały w krwiaczkach od tych tepych... A zanim zacznę chodzić to minie jeszcze min. pół roku...

Wstrzykuję sobie Clexane 40 mg już 16 dni, przede mną jeszcze 40, jestem po operacji stopy, noga w gipsie, dodatkowo mam jakąś infekcję dróg oddechowych, zaczęłam szukać info o tym jak Clexane działa na innych, bo ja czuję się słabo, w nocy się pocę, w dzień mam zawroty głowy, jak zamykam oczy to też świat mi wiruje; myślałam, że to połączenie z innymi lekami typu pulmicort wziewny czy eurespal, ale myślę że to jednak po Clexane

Witajcie, widze, ze watek od ponad 10 lat, to moze komus się przyda. Wiele osób tu pisało o przyjmowaniu, dawkowaniu, skutkach przyjmowania, mieszaniu etc clexane*u. No to tak: po pierwsze clexane to nic innego jak heparyna drobnoczasteczkowa w postaci enoxaparyny - lek nowej generacji. Generalnie jego jedyną, acz znaczącą wadą jest sposób przyjmowania - iniekcje podskórne. ALE, igła jest mała, jak to mawiają lekarze i farmaceuci - idealne dla poczatkujacych. Ten lek podobnie jak inne przeciwzakrzepowe - NIE JEST ZABAWKĄ. Jesli lekarz przepisze dawke to taką trzeba przyjąć, BO jest to kuracja więc nieważne że już bol czy obrzek minął. Oczywiście lekarz powinien wiedziec co i jak przepisac. Generalnie usrednia się 1mg enoxaparyny/1kg mc. Lek jest bardzo skuteczny i jego efekty sa widoczne juz po pierwszych 3 iniekcjach - oczywiscie wszystko zalezy od organizmu,stanu i choroby. Podstawowa cześc kuracji w zakrzepicy to 20 ampułko-strzykawek czyli 20 iniekcji (1x1). CO DO INIEKCJI: przede wszystkim nalezy pamietać o odkażeniu miejsca iniekcji przez podaniem leku - gaziki nasączane alkoholem, dostepne w każdej aptece ; iniekcję należy przeprowadzić na leżąco zaciskając fałd-tak jak opisane w ulotce;najlepiej gdy bruch jest miekki wiec nie bezposrednio po obfitym jedzeniu; lek wprowadza sę powoli - samo ukłucie NIE BOLI; odczuwa się najczęściej dyskomfort pieczenia od momentu wprowadzenia leku przez max 5-7 minut, po czym mija niezauważalnie; iglę nalezy wprowadzać pod kątem prostym do fałdu skóry na bruchu a po wyciągnieciu przyłozyć gaze jałową i NIE POCIERAĆ MIEJSCA INIEKCJI, oczywiście po którejś iniekcji beda sie robic małe zasinienia, ale wynikają one chocby z samego faktu z rozrzedzenia krwi w organizmie i nie bedzie wybroczyn jesli sie nie pociera.Generalnie cała kuracja p-zakrzep w wprzypadku zakrzepicy trwa ok 3. miesiecy i najczęscie po Clexan jest zmieniana na dojelitowe tabletki (np. Xarelto, Vessel); w przypadku urazów może to wyglądac inaczej i często jest dyktowane refundacją leku - nie da się przejśc na xarelto z refundacją, bo nie jest refundowany na urazy; vessel w ogóle jest 100%. Co ważne: Clexane nie wymaga szczególnej kontoli, podobnie jak rywaroxaban czy sulodexyd. Clexane jest refundowany w kazdej kategorii, dlatego też jego zastosowanie jest częstsze niz np. xarelto, który R ma na ż.gębokie a nie na powierzchowne. Ceny zależą od dawki, ale usredniając np. 0,8 na 100% to koszt ok 200pln, po refundcji - ok 42pln. Co do efektów ubocznych: jak w kazdym leku wystepują, opis tych najczęściej spotykanych jest w ulotce, a tym, co piszą, ze ich probelmu nie ma opisanego polecam lekturę ulotki do końca - tam jest wskazanie co nalezy zrobić, gdy pojawi sie efekt uboczny i gdzie zgłosić, poza tym należy pójść do lekarza recz jasna, coć nie wszystkie efekty tego wymagają. Ważne: to jest antykoagulant, lek przeciwzakrzepowy, zatem spozywanie alkoholu w trakcie przyjmowania to skrajna nieodpowiedzialnośc-kazdy organizm moze inaczej i w innym czasie zareagować(!). Lek przechowuje sie w temp do 25stC, pęcherzyka powietrza nie trzeba usuwać (jesli nieumiejętnie sie zrobi to uroni sie dawkę) - po wprowadzeniu leku powietrze zostanie w igle; iniekcje naperzemian prawo-, lewo- stronnie. Podobnie jak inne p-zakrzepowe leki nowej generacji Clexane znajduje się na liscie lekow zagrożonych dostepnościa na terenie PL i jest pod szczegolną kontrolą - wynika to czesto z nielegalnego wywozu tych lekow zagranicę; dlaczego? Odpowiedz jest prosta: jesli clexane (albo vessel) w PL kosztuje 100PLN (mała dawka na 100%), a Xarelto 250PLN (R), to w DE,FR,NED,IT i in kosztują odpowiednio 100EUR, 250EUR, w PL nielegalny proceder polega na wystawianiu lewych recept i i ch realizowaniu w ustawionych aptekach w duzych losciach, po czym wywóz zagranicę i sprzedaż na czarnym rynku za 50-60EUR/szt - cena zawiera juz odjęcie kwoty ryzyka za sprzedaż na czarnym rynku, oficjalnie do aptek nie moga tego wprowadzić bo wszystko kontrolowane; jedynym sposobem na ograniczenie nielegalnych wywozow byłby import/export równoległy, ale tego od razu GIF zakazuje (i dobrze), bo to sa podstawowe leki ratowania zycia i w PL sa po prostu tańsze niż *na zachodzie*. Co do dopplera: jesli stan jest nagły, to lekarz powinien wystaic skierowanie na cito. To tyle.

Rowniez jestem po kuracji Clexane 80 mg na zakrzepicę.W poczatkowym okresie budzilem sie zlany potem . Innych objawow nie bylo . po 70 zastrzyku zaczely sie b.duze siniaki po kazdym wkluciu . na spacerze chwilowa utrata swiadomosci ok 3-5sek polaczona z kontrolowanym lotem ku ziemi .cisnienie skacze od 200/140 aby 3min pozniej miec juz wartosc 140/89 +czeste zmiany rytmu serca . 11 czerwca  18r odstawilem lek bo na badaniu doplera lekarz orzekl ze zakrzepicy juz nie ma .

na badanie czekalem 1,5mies.ale musialem sie z bydgoszczy wybrac do wloclawka . w bydg wujek gogle podaje czas oczekiwania 220dni.w sumie wybralem 98 ze 100przepisanych zastrzykow .

Gość Przyjemniaczek

Złamanie 3 kosci śródstopia bez przemieszczenia, w ortezie 3 tygodnie + obowiązkowa konsultacja z chirurgiem. Właśnie wziąłem 11 dawkę z 21 cloxane 60, wstrzykuje sobie około 5 cm od pępka jak ulotka przykazała. Wydaje mi się że się pocę bardziej niż zwykle po np. pójściu do toalety + zrobieniu sobie śniadania, zaczynam lekko się pocić, może to efekt że leżę w łóżku 21/22 godziny i nie mam gdzie się spocić a piję 2 litry wody dziennie. Od dwóch 2/3 dawek jak kładę się na lewy bok zgięty w stronę telewizora to zaczyna mi kołatać serce i muszę co kilka oddechów wziąć podwójny oddech. Poza tym wszystko jest ok.

Gość Przyjemniaczek

@edit    jak wrócę do każdej innej pozycji oddech wraca do normy, być może niedogodna pozycja ale wcześniej tak samo się układałem i było ok. Zapomniałem dopisać że pierwsze kilka zastrzyków robiłem bliżej niż 5 cm od pępka bo mniej bolało i wszystko było ok, ale po przeczytaniu ulotki dostosowałem się.

W dniu 30.09.2007 o 14:32, Gość migdaleder napisał:

widzę, że nikt nie odpowiedział na to pytanie, ale ja zapytam dalej: po podaniu 3 dawki clexane 120 zaczęło mi gwałtownie rosnąć ciśnienie ( codziennie jedną dziesiątkę) az po 7 dawce osiągnęło pułap 180/94!! puls 104 mierzone o 5:00 rano!! podam, że moje normalne ciśnienie waha sie od 115-120 /60-70 :(( do tego koszmarny ból głowy, oczu i karku, czerwony rumieniec na twarzy ,serce obijające żebra i uczucie dusznoci. Poszłam do lekarza zaniepokojona tym stanem, a on narnormalnej w świecie kazał mi to dalej brać dylko dał mi captril 50mg na zbicie cisnienia! co się działo po 8 zastrzyku żal opisywać, dziękuję wszelkim mocom, że nie wylądowałam na SOR-ze! Miałam znowu wysokie cisnienie, ból głowy do tego wymioty, biegunkę i po captrilu potworny ból w okolicy górnej częśi żaładka ( chyba wątroba nie wytrzymała tego eksperymentu!) 9 zastrzyku już nie zrobiłam, wszystko powoli wraca do normy, ale ja wciaż nie wiem czy to jest reakcja alergiczna i co mam dalej robić? jedno jest pewne, więcej tego świństwa sobie nie wstrzyknę, bo mogłaby to byc ostatnia moja czynność na tym świecie :(( jeśli ktoś zna odpowiedź na te dolegliwości to prosze o kontakt na mail*a: migdaleder@gmail.com

Należało dać lekarzowi ulotkę aby się wyedukował. Tam dokładnie takie dolegliwości są opisane jako skutki uboczne przy których należy przerwać leczenie a lekarz powinien Cię zbadać.

W dniu 2.08.2011 o 18:43, Gość AgataAga napisał:

Witam, Mi również po clexane strasznie wypadaj włosy, robie zastrzyki od 30 dni i masakra, połowa włosów na szczotce ;/ co na to lekarze? dowiadywaliście się może czegoś na te temat? na ulotce nie ma nic na ten temat .... będę wdzięczna za odp! pozdrawiam! Aga

Oj mam wrażenie że wypadanie włosów jest w ulotce opisane jako skutek uboczny. Można wnioskować że po zakończeniu kuracji wszystko wróci do normy 🙂