Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w lewej klatce piersiowej ?

Gość AniaJLover

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AniaJLover

Witam. Jeśli umieściłam temat w złej kategorii z góry przepraszam. Mam 16 lat a mój problem dotyczy mnie już jakiś pół roku..Jestem osobą bardzo aktywną (dużo ćwiczę). A mianowicie. Kiedy zaczęłam robić pompki za każdym razem czułam kłucie w lewej klatce piersiowej. Ból z czasem zaczął się nasilać gdy zamiast 20 powtórzeń robiłam do 100 na dzień. Po jakimś czasie zrobiłam sobie przerwę lecz ból nie ustał. Jakieś dwa miesiące temu bolała już mnie lewa strona od góry do ręki. Czułam ból w uchu, oku, skroni, klatce piersiowej, ręki - ręka czasami drętwiała. Gdy czułam taki ból uspokoiłam się z ćwiczeniami a ból stopniowo malał. Ostatnio w niedziele znów zaczęłam ćwiczyć. Zrobiłam tylko 20 powtórzeń burpee a znalazłam się w klinice..Znów L ręka zaczęła mnie boleć i drętwieć. Cały czas czuje ból/ucisk/kłucie w klatce piersiowej, czasami kręci mi się w głowie, jest mi nie dobrze, jest mi duszno. Miewam także bóle pleców, mostka, łopatki po L stronie. W klinice zrobiono mi RTG L klatki, L barku itp nic nie wykazało - wszystko wyszło OK. Odmę także wykluczono. Potem przy konsultacji z ortopeda powiedziano mi, że mam naciągnięty/naderwany jakiś mięsień w klatce piersiowej.. Dostałam leki, maść i mam czekać aż 6 tyg aby wszystko się zagoiło.. Tylko nie pokoi mnie to czy sam mięsień może powodować duszności i takie bóle, że nie da się wytrzymać? Proszę o pomoc!

Gość Znawca tematu

Ano bo sport to zdrowie ale to wtedy gdy się zna dobrze funkcjonowanie organizmu,a nie tak hop siup. Jest dość prawdopodobne że coś ponaciągałaś i ponadrywałaś,każden zawodowy sportowiec wie że kości,skóra,mięśnie,stawy się zużywają i bez preparatów z kolagenem na dłuższą metę ani rusz.

A ja myślę,że powinnaś sie poradzić doświadczonego fizjoterapeuty, takiego ,który zajmuje się sportowcami. On będzie wiedział najlepiej jak ci pomóc. Czy ten lekarz NAZWAŁ ten uszkodzony mięsień? Fizjoterapeuci maja różne zabiegi, które moga pomóc w takich sytuacjach.Zawodowi sportowcy są ciągle pod ich opieką.Ale myslę,że również fizjoterapeuta,który sportowcami się nie zajmuje,a ma w tej dziedzinie doświadczenie mógłby ci pomóc, a przynajmniej doradzić co z tym zrobić.

Gość AniaJLover

No właśnie w tym rzecz, że jestem pod opieką fizjoterapeuty już jakieś 2 lata i on o wszystkim wie co się ze mną dzieje.. Byłam u niego przed tym jak mi się to stało - stwierdził, że mam zwichnięte żebro. Nastawił mnie i wszystko było już ok... Tylko teraz w tym rzecz, że ja nie znam umiaru jeśli chodzi o ćwiczenia. I wyszło właśnie to co opisałam na górze. To już było po wizycie u fizjoterapeuty.