Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica czy wada serca bardo prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry jestem dziewczyna i mam 20 lat. od rozpoczecia studiow borykam sie z problemami natury nerwicowej sporo ich jest ale martwi mnie serce poniewaz nie da sie go *wymyslic*. odczuwam przyspieszone i mocne bicie serca czesto czasem po calych dniach bez powodu nawet gdy jestem w domu i nie stresuje sie. widac to nawet na ubraniach itp. towarzyszy mi tez wtedy uczucie *niepokoju* w klatce piersiowej oraz dusznosc tzn* niedosyt* powietrza oraz czasem niemoznosc wziecia pelnego oddechu. zdarzaja mi sie tez klucia ale nie sa one tak czeste jak to co napisalam poprzednio. czasem tez *gniecie* mnie z lewej strony klatki jakby mi ktos tam cegle polozyl ale to tez nie zdarza sie czesto. myslalam ze to przez nerwy ale zaczelam sobie mierzyc puls i rzeczywiscie serce bije szybko powyzej 80 90 to norma a jak gdzies ide to osatatnio nawet zmierzylam 135. wczesniej nie mialam raczej takich problemow to zbieglo sie z ta nerwica. prosze o pomoc czy robic cos w tym kierunku czy to *tylko* nerwy

Gość Znawca tematu

Możliwe przyczyny nerwicy i przyspieszonego pulsu tarczyca(badanie tsh,ft3,ft4 conajmniej) anemia(niedobór żelaza,kwasu foliowego,B12) grzybica ogulnoustrojowa pasożyty (najczęściej lamblia,żródło przegnite banany,zwierzęta domowe) używki-kawa,alkohol herbata w nadmiernych ilościach niewłaściwa higiena jamy ustnej (przestrzenie między zębowe jako siedlisko gronkowców i paciorkowców)

Witam bylam dzis u lekarza rodzinnego po skierowanie do kardiologa i nie dostalam go poniewaz od razu zostalam zbadana i zrobili mi ekg w przychodni. nic sie nie wyjasnilo ekg niby wyszlo dobrze ale puls za wysoki dostalam leki na obnizenie go a cisnienie w przychodni to 120/80. dostalam zalecenie brac te leki i zwiekszyc aktywnosc fizyczna przyzwyczaic serce do wysilku