Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy mając skurcze dodatkowe mogę zażywać Azytromycynę?

papux

Rekomendowane odpowiedzi

WItam. Od jakiś 5 lat mam pojedyncze skurcze dodatkowe nadkomorowe w ilość ok 550 pojedynczych pobudzeń na 24h. Ot taka wada ludzi wrażliwych jak mówi moja pani kardiolog. Ostatnio niestety dostałem fatalnej infekcji zatok na którą lekarz rodzinny przepisał mi AZYTROMYCYNE. Mocny antybiotyk antybakteryjny. Niestety azytromycyna może powodować wydłużenie odcinka QT rytmu serca co sprzyja powstaniu wielokształtnych zaburzeń komorowych. Dodam iż id paru lat zażywam nebilenin (składnik czynny nebivolol) w dawce 2,5mg/24h który bardzo dobrze łagodzi skurcze dodatkowe jednak obniża ciśnienie i czasami powoduje bradykardie. Co teraz? Czy ktoś z was zażywał kiedyś azytromecyne. Zażycie jej może spowodować szybkie zejście z tego świata.

Gość pantalone

Ja zażywałem kilka razy azytromycyne odkąd odczuwam skurcze dodatkowe (nadkomorowe kilka tysięcy na dzień i komorowe kilkaset), przy tym zażywam nebivolol 5 mg /doba - nie osiągnąłem zgonu. Lepiej wyleczyć zatoki bo to wpływa obciążająco na serce i może być jeszcze więcej skurczy. pozdro