Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Amerykańskie kliniki kardiologiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stawiam pierwsze nieporadne kroki na forum. Dokładnie przeczytałam wszystkie wpisy i chyba dlatego postanowiłam się zalogować, bo trudno jest poradzić sobie samemu z problemem. Od dobrych kilku lat mój mąż ma tętniaka aorty wstępującej + oczywiście zastawkę dwupłatkową. Do tej pory kardiochirurg nie zachęcał nas do operacji....podobno da się tak żyć. Kardiochirurg wyjechał na kontrakt a my zostaliśmy z problemem. Ponieważ lubimy mieć wszystko pod kontrolą znaleźliśmy Amerykańską Klinikę Kardiologiczną w Bielsku. Podobno wszyscy *dobrzy* specjaliści odeszli z Ochojca. I teraz mam dylemat czy ktoś słyszał, bądź leczył się w tych klinikach?

Gość Dorota I

Witam, 1 kwietnia będę świętować :)) pierwszą rocznicę operacji serca - wymiany zastawki aortalnej na zastawkę mechaniczną.. Operacja była wykonywana w PAKS w Bielsku-Białej. Pomimo tak ciężkiej operacji bardzo miło wspominam pobyt w tym szpitalu. Klinika na bardzo wysokim poziomie, sale dwuosobowe, z łazienką, lodówką i stolikiem do spożywania posiłków. W niektórych pokojach są telewizory powieszone na ścianie (bezpłatne). Ja po operacji zostałam przewieziona na salę bez telewizora, ale poprosiłam pielęgniarkę, żebym miała w sali telewizor i od razu zostałam przewieziona na salę z telewizorem. Czystość jest taka, że żadna bakteria nie ma prawa przedostać się na oddział. Klinika ma , albo stara się o certyfikat ISO. Cały personel bardzo uczynny, dbający o pacjenta. Cisza i spokój jakiego potrzeba pacjentowi po przebytej operacji. Koleżanka z Forum (nawiązałyśmy kontakt telefoniczny) mówiła mi, że była w Ochojcu , ale ciszy i spokoju tam nie miała , bo był remont, a na korytarzu dosyć głośno. Lekarze w PAKS w większości z Zabrza i Ochojca. Ja trafiłam na konsultację do ordynatora dr Marka Cisowskiego, chyba przez to , że miałam na skierowaniu na konsultację napisane *pilne* . Pan doktor wyznaczył mi wstępnie datę operacji , w ciągu tygodnia od tej wizyty miałam wykonaną koronografię (na kasę chorych). Pan ordynator dał mi swoją wizytówkę z adresem e-mail, oraz nr telefonu i zostałam poinformowana, że w każdej chwili w razie potrzeby mam do niego dzwonić. Gdy do mnie pan ordynator zadzwonił w sprawie przyspieszenia operacji o tydzień poprosiłam go, żeby to pan ordynator mnie operował i żebym była operowana w danym dniu jako pierwsza. Moja prośba została spełniona. Nadmieniam, że nie miałam żadnych znajomości. Po sześciu dniach po operacji zostałam przewieziona do sanatorium w Ustroniu, gzie mnie przywracano do normalnego życia. W Ustroniu dostałam pokój jednoosobowy , trochę o niższym standardzie (nie było lodówki w pokoju :). W Ustroniu byłam trzy tygodnie. Tylko jedno było nie za dobre - jedzenie w formie cateringu , ale po operacji to nawet za bardzo jeść się nie chce. Polecam PAKS , bo naprawdę dobra klinika. Trafiają tutaj pacjenci z bardzo odległych zakątków Polski. Pozdrawiam serdecznie, życząc dużo zdrowia. Dorota