Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie w młodym wieku

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja przygoda zaczęła się tak Byłem dziś w aptece kupić leki Dla mamy (grypa), to była nowa apteka i była maszyna która mierzyła ciśnienie mówie czemu nie można spróbować (sam w domu mam ciśnieniomierz) Mierzy mi mierzy mi i nagle wynik 178/98 puls 82 i pani z apteki pyta się czy się dobrze czuję a ja mówię nie narzekam bo dobrze się czułem. Mam lat 16 i z tego co się dowiedziałem to zły wynik. Ale mówie dobra maszyna pewnie się pomyliła idę do następnej apteki bo czegoś jeszcze zapomniałem i się pytam czy można zmierzyć ciśnienie a pani mówi że tak. Czekam i pani przynosi ciśnieniomierz rtęciowy. Wiem że te są najbardziej dokładne. Mierzy mierzy i wynik 160/100 przed pomiarem 10 minut rozmowy z pania z apteki. Sama się zdziwiła że mam takie wysokie a czułem się dobrze. To było ok. godziny 15 Byłem w tej samej aptece o 18 bo pani poprosiła bym przyszedł, mierzy mi jeszcze raz a tutaj wynik 170/90. Przeraziła się ale ja nadal czuje się dobrze. Wróciłem do domu mierze ciśnienie a tutaj 130/80 czemu gdy mierze w aptece ciśnienie to mam wysokie a w domu mam normalne ? Czy mam się czegoś obawiać
Musisz obowiazkowo kontrolowac cisnienie. Mozliwe ze masz zepsuty cisnieniomierz w domu lub w aptece sie straszne stresowales. Najlepiej pojsc do lekarza. Wysokie cisniene jesli ma sie je czesto nie boli. Wiem bo moja mama ma czesto wysokie cisnienie i nie narzeka ze sie zle czuje ...
Pisałem szybko nie dokończyłem XD. W domu mam dwa ciśnieniomierze: 1.Taki z Stetoskopem i pompką 2.Tech-Med*a Oba pokazują podobne wyniki. Ciśnienie mierze sobie sam na pierwszym ciśnieniomierzu potrafie. Na drugim to pryszcz. Zawsze wychodzą podobne do siebie wyniki. Dzisiaj ide pochodzić sobie i może też wejdę do apteki by sprawdzić ciśnienie, zawsze przed pomiarem czekam z 10 minut aż pani mi zmierzy. Odrazu mówię nie piję, nie pale, nie biorę tabletek bo już mnię się pytali w niektórych aptekach. Na nadciśnienie u mnie w domu nie choruje nikt ciśnieniomierz kupiłem ja tak profilaktycznie. W domu mierzę ciśnienie już z rok i zawsze 120/80 130/80 maksymalnie ciśnienie jakie miałem to 140/90 ale nigdy 160/100 czy 170/90. Tętno moje jest w granicach 70-90 i się utrzymuję chyba że się zmęczę. Jak się tak zmęcze to idzie tętno w granicach 90-120 ale to zalerzy od intensywności pracy.
idź do lekarza, zrobi ci szereg badań sprawdź nerki tarczycę i nie wiem co jeszcze bo mnie diagnozowano z powodu nadciśnienia ponad 1 lat temu . też byłam wtedy w twoim wieku. dostałam leki. jedne działąły a inne nie. do tej poey mam skoki. zrób koniecznie badania i może trzeba będzie brać leki ale tego nie można lekceważyć. pozdrawiam
No mam dostęp do netu. No to tak byłem o 15:00 u lekarza pediatry, zbadał zmierzył ciśnienie 150/80 no i badania które dzisiaj miałem to Pobrana Krew i zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej. Jutro mam EKG a za dwa miechy mam mieć jak to było chyba Badanie Holterowskie czy jakoś tak. Prosił bym o wytłumaczenie jak blondynce co to jest EKG i Badanie Holterowskie
no więc ekg to takie badanie........ leżysz sobie na łóżku bez koszulki - goła klata :). przyczepiają ci takie elektrody - przeważnie takie przyzsawki - to nie boli. zanim ci je przypna to albo nasmarują to miejsce wodą albo żelem aby lepiej trzymało się i lepiej płynął tam prąd - chyba :) no przypinaja ci tali duże kramelki na nogi przed kostami i na ręce przed nadgarstkiem to też nie boli. wszędzie pełno kabelków. musisz leżeć pzrez kilka minut bez ruch i spokojnie oddychać . wszystko będa ci mówić. czsami każa na chwilę wziąć głeboki oddech i przez chwilę nie oddychać. potem drukują zapis ekg i cię odpinają z tych kabelków itp. i możesz się ubrać. holter to takie przenośne ekg o ile chodzi o tego holtera to zakłądają ci takie małe urządzenie większe od komórki chyba że mają stary sprzęt to to jest wielkie jak czerwnona cegła. do tego urządzenia podłączone są kabelki. przyklejają ci na klatce piersiowej takie plastry z zatrzaskami do których przypinają te wystające kabelki. nic nie boli tylko niejtórzy mają uczul;enie na te plastry i może trochę swędzieć. to urządzenie zasilane jest bateriami. powiedza ci jak działa. zakładają to głównie na 24 godz. tam wszystko jest rejestrowane i pewnie będą ci kazać pzrez ten czas prowadzićtzw dzienniczek pacjenta chyba że będziesz mieć holtera do mierzenia ciśnienia to założą ci zwykły mankiet na rękę jak przy mierzeniu ciśnienia i też tak jak z tym holterem będziesz chodzić pzrez 24 godz. potem oddajesz im to urządzenie. a potem odbierazsz wynik głowa do góry i dbaj o siebie :) pozdrawiam abisynka
holtera mialam niedawno:) chodzisz z tym aparatem cała dobe:) spoko , da sie wytrzymac, . w dzien cisnienie mierzyło mi co 15 min a w nocy co 30 min. jakos wytrwałam. Dzis miałam dopplera nerkowego a jutro ekg. Masakra. SAzukaja mi przyczyn nadcisnienia. Mój wiek to 17 lat.
no mi też szukali jak byłam w wwaszym wieku i wkońcu postawiono diagnozę nadciśnienie samoistne i tak od 10 lat jestem na lekach . jakoś muszę to polubić chociaż to często przeszkadza . skoro ja dałam radę to wy też dacie tylko trzeba jak najszybciej wyjaśnić przyczyne i zacząć regulować ciśnienie to wtedy będzie już leppiej. dostała po 10 latach skierowanie do poradni nadciśnieniowej :). podobno kolejki ..... ale jetsem dobrej myśli pozdrawiam :)
MOże masz syndrom białego fartucha. jak widzisz lekarza pielęgniarke to ciśnienie ci skacze a jak mierzysz w domu to normalne bo się nie denerwujesz. a tak ogólnie to sam mam 140/80 najmniejsze a czasami nawet ok 165/85 jutro idę do lekarza zobacze co mi powie. Mam 23 lata uprawiam sport pracuje fizycznie i ćwicze na siłowni, a zawsze czuje się dobrze więc nie wiem...
Gość Patrycja:)
jestem w podobnej sytuacji co Jakub.. Mam 14 lat i często się zdaża że mam wysokie ciśnienie.. kiedyś miałam 180/90mmHg co bardzo mnie przeraziło... i postanowiłam iśc do lekarza.. na poczatku poszłam do mojego lekarza rodzinnego.. który napisał mi skierowanie do szpitala na badania...powiedział że zbyt wysokie ciśnienie może być od nerek, serca lub samoistnie.. w szpitalu na USG J,Brzusznej stwierdzono że mam podwójny układ kielichowy w nerce lewej.. i teraz że by się upewnić będę mieć za 3 tygodnie cystografię.. ( strasznie się boję tego badania ;(;(.) poza tym stwierdzono wyraźny niestosunek średnicy aoryty do średnicy pnia płucnego.. i muszę się skonsultować z poradnią kardiologiczna. Zobaczę co z tego wynikne. Trochę się boję. A najlepsze było to żę gdy byłam w szpitalu to zazwyczaj miałam odpowiednie ćiśnienie:P. jednak najważniejsze jest zdrowie. A więc nie wolno się stresować :P:P I martwić na zapas!!! :P:P Pozdrawiam!! :))
Ja również mam nadciśnienie, ale spowodowane nadczynnością tarczycy, do tego arytmię serca. Też mam 16 lat, faszeruję się lekami od ponad roku, chociaż ciśnienie za bardzo nie spada. Na badaniach na początku wszystko było ok, potem zaczęło być gorzej. Ciesz się, że u Ciebie w rodzinie nikt nie miał/ma z tym problemów - ja mam całe to nadciśnienie po tacie, kropka w kropę to samo, tylko, że on później zaczął się leczyć (bo medycyna kiedyś było trochę do tyłu :), przez co teraz ma większe problemy z sercem, no i jest po jednym zawale! Mam nadzieję, że zawału już nie *odziedziczę*. Pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu.
Gość anula :)
hej mam 16 lat. nadciśnienie u mnie stwierdzono jakieś 2,5 roku temu przy okazji kontrolnej wizyty u kardiologa, dodam że mam też wszczepiony rozrusznik serca. Lekarz powiedział mi ze przyczyny mogą być różne np. od nerek, głowy ....:(( no i wysłał mnie do szpitala na badania gdzie podczas badania USG stwierdzono że mam tętniak w nerce :((. natomiast nefrolog powiedział że nic tam nie widzi co mnie bardzo zdziwiło. Ciśnienie mam nadal wysokie a lekarze nie znają przyczyny leki jakie biorę nie zawsze pomagają już kilka razy miałam je zmieniane, ale za każdym razem było gorzej :(. pozdrawiam

Witam wszystkich;) Wczoraj zgłosiłam się do lekarza gdyż od paru miesięcy mam straszne bóle nerek. Zmierzył mi ciśnienie i miałam 180/95 i tętno 155. Trochę się przeraziłam aczkolwiek czułam się dobrze. Zmierzyłam w domu i miałam 140/89 i tętno 130. Aktualnie robię badania dotyczące nerek i zobaczymy co będzie dalej. Pozdrawiam wszystkich.;))

Witam moze ja opowiem o moim przypadku mam 18 lat nie pale rzadko pije-) Trenuje kajakarstwo w zime często chodzę na siłownię i biegam . Niepokoi mnie to ze od pewnego czasu w szkole na badaniach mam wysokie cisnienie pielęgniarka szkolna zaleca mi wizytę u kardiologa ale ja sie zwyczajnie boje -) Co moze być przyczyną nadciśnienia przyciesz jestem aktywny fizycznie i nie mam otyłości. zgory za pomoc i rady-)