Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia u młodych osób.

Joann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Jestem tu pierwszy raz. Mam zaledwie 21 lat i problemy z sercem. Pierwszy raz poczułam, że coś jest nie tak już w 1 klasie liceum. Były to bardzo sporadyczne potknięcia serca, niestety ostatnio zaatakowało mnie bardziej: czuję, że arytmia męczy mnie całymi dniami, dodam, ze kiedyś dodatkowy skurcz odczuwałam raz może na tydzień, np przy podpieraniu się łokciem lub ziewaniu, albo nawet rzadziej, niestety od miesiąca arytmia bardzo się wzmożyła, czuję arytmię od samego rana aż po wieczór praktycznie non stop, na dodatek czuję zmęczenie, tak jakby dodatkowe skurcze bardzo mnie wykańczały. Czy są tu osoby w podobnym wieku z podobnym problemem?

Nic się nie stało:-) generalnie byłam już na 2 wizytach u kardiologa, tzn zrobiono mi echo serca, na którym lekarz stwierdził lekkie powiększenie lewego przedsionka serca tzn 40, no i wszystko inne w porządku, oprócz jeszcze tego że zastawka mitralna jakby odchyla się delikatnie w ruchu przeciwnym, ale lekarze twierdzą, że to nie ma znaczenia. Byłam u 2 różnych kardiologów i obaj twierdzą, że wszystko jest ok, miałam 3 badania ekg, które również wyszły w porzadku, ale tylko dlatego, że dobrze się czułam. Dostałam skierowanie na holter i morfologię krwi, której jeszcze nie zrobiłam, ze wzgledu na katar. Niestety jestem dopiero w trakcie dowiadywania się co mi jest i co jest tego przyczyną, ale niestety dziś jest preludium moich cierpień, mam ból głowy podobny do migreny, cały dzień utrzymującą się arytmię i ból pod lewą piersią, pod żebrami. Dodam, ze byłam wpierw u lekarza rodzinnego, który przepisał mi propranolol i kazał brać wtedy gdy poczuję zaburzenia rytmu serca, do tej pory bałam się go brać wiec nie brałam, ale dziś chyba będę zmuszona, bo czuję się fatalnie...

Nie potrafię zrozumieć dlaczego akurat ja mam arytmię? Nikt w moim domu nie ma czegoś takiego. Być może jest to niedobór magnezu i potasu, dostałam właśnie skierowanie na badanie poziomu magnezu i potasu, jeden z kardiologów przepisał mi właśnie też magnez i potas i kazał brać. Dziś czuję się bardzo zle, jeszcze dotąd tak się nie czułam, to serce mnie przydusza... skoro echo serca wyszło w miare dobrze to co może być przyczyną tych arytmii?

Ja mam 32 lata i kilka tysięcy skurczy komorowych na dobę,które mecza mnie od rana do wieczora nie pamiętam kiedy był dzień kiedy skurczy nie czulam,bralam leki było super skurcze zniknęły ,natomiast teraz jestem powiedzmy na okresie próbnym bez leków i wygląda na to ze będę musiała do nich wrócić.Skurcze faktycznie są paskudne i utrudniają bardzo życie,osłabiają i wywołują lęk ale pamiętaj ze nie są groźne dla życia i zdrowia,a leki poprawiają jedynie komfort życia .Czasami mam takie natężenie arytmi ze aż w klatce boli ,do tego ataki tachykardii ale staram się jak mogę myśleć pozytywnie o tym wszystkim,skoro arytmia przyszła sama to może i sama odpusci :)

Ja mam arytmie nad. komorowa i komorowa prawdopodobnie od urodzenia, wykryta w wieku 9 lat podczas operacji :) (pobudka na ojomnie golusienki bezcenne) mama dostala wtedy taki opier..l od lekarzy ze nic anastezjologowi nie powiedziala, a ona bidulka sama nie wiedziala. Teraz mam 30 lat i zyje. U mnie w rodzinie same zdrowe jak byk serca. Glowa do gory, stres urodzie szkodzi.

Dokładnie tak ja pisze AS12. Arytmia potrafi zrujnować nie jedną psychikę. U mnie zaburzenia rytmu wywołuje właśnie jeden z płatków zastawki mitralnej i jego wypadanie. Może masz podobnie. Pewnie dowiesz się z czasem po badaniach. Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego co po niektórzy piszą tutaj że dostają betabloker ale mają go brać tylko w razie ataku arytmii ? Ja jak dostałem 10 lat temu, biorę dziennie do dziś i tak już pewnie do końca życia.

Ja przez 8 lat brałem Biosotal, później zaczął mnie strasznie osłabiać nagle i zmieniono mi na ConcorCor, tyle tylko że biorę w małych dawkach, bo tylko 1,25 na dobę. Do tego magnez. Ostatni Holter z przed chyba 3 miesięcy pokazał tylko 160 komorowych, więc jest ok. Ale z czasem zauważyłem jedno, że jak tylko spadnie magnez w organizmie, to żaden bloker nie pomoże.

Ja jestem na skraju wyczerpania psychicznego, dziś chodzę jakbym była na jakimś haju, nic do mnie nie dociera, boli mnie okropnie głowa, nie mam sił i ciągle mnie dusi ta arytmia. Tak zle jak dziś jeszcze nigdy się nie czułam. Wzięłam propranolol, może minie... czytałam, że arytmia w jakims stopniu jest grozna, to prawda?

Biosotal również mi proponowano ale chyba wrócę do mojego rytmonormu,jeżeli ty brales przez kilka lat to myślę ze ja po trzech miesiącach mogę jeszcze trochę pobrać.Niestety,ja na samych blokerach chyba nie dam rady,przynajmniej na razie i do tego jeszcze przyspieszenia pulsu ,czasami mam wrażenie ze gorzej być nie może ech..........

No właśnie dobre pytanie,dlaczego?Bo naczytalam się na różnych forach ze leki antyarytmiczne wywołują więcej szkody niż pożytku i ze mając arytmie można żyć bez leków,na mnie rytmonorm bardzo dobrze działa skurcze znikają i właśnie dziś do niego wrocilam .Postanowilam ,ze skoro nic się po nim nie dzieje złego a pomaga to po co mam się męczyć i zagrywać bohaterkę prawda?Biorę również betaloc zok codziennie rano na tachykardie.Być może są osoby które przy kilku tys skurczy radzą sobie doskonale bez leków ,ja niestety nie należeli do nich.Kraqs czy ciebie również lekarz zapewniał ,ze arytmia leczona czy nieleczona nie ma wpływu na rokowania a leki jedynie poprawiają komfort życia?

Na szczęście noc przespana, jeszcze do tej pory nie byłam w szpitalu, a wczoraj myślałam, że będzie mój pierwszy raz. Wzięłam propranolol po którym jakby się uspokoiłam i ból głowy minął, ale muszę przyznać, że na arytmię nie podziałał, może zniwelował częstość tych skurczy, dlatego trochęjestem zawiedziona. Dziś również mam arytmię, ale jakby nie tak częstą, być może dlatego że dużo dziś wypoczywam. Byłam dziś również na pobraniu krwi i umówiłam się na holter na poniedziałek. Zdenerwuję się jeśli założą mi holter i nie będzie ani jednego skurczu, a u mnie to wszystko możliwe, od ostatniego ataku miałam że tak powiem dni ciche, gdzie nawet jednego skurczu nie miałam, a gdy już się pojawia to trwa parę dni bez przerwy. Właśnie dziś jest 3 dzień gdy mnie męczy... w styczniu miałam 4-5 dni a potem przeszło, akurat wtedy gdy wylądowałam u kardiologa na echo i na ekg. Zobaczymy co wyjdzie z badania krwi. Zastanawiam się czy arytmie można wyleczyć? Czy jest możliwość, że ona nie powróci?

Na to pytanie każdy kardiolog ,każdy odpowie ci zobaczymy,być może,różnie to bywa.Są osoby które maja nonstop,są takie u których zniknęła zupełnie reguły na prawdę nie ma.Dla mnie pocieszeniem jest to iz podobno zdrowiu i życiu nie zagraża,choć jest strasznie upierdliwa i psychicznie mnie wykancza.Dotrwaj do holtera,zobaczysz będzie ok,lekarz do bierze ci leki,trochę się oswoisz i uspokoisz to i arytmia zlagodnieje.