Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból głowy, niby migrena

Madzik24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przepraszam że późno odpisuje ale kończe studia i musiałam troszeczke podgonić parę spraw. Robiłam ten tomograf, w opisie mam tylko drobne fizjologiczne zwapnienia w szyszynce i splotach naczyniówkowatych komór bocznych, reszta wszystko w granicach normy, prawidłowe. U lekarza po tym już nie byłam, odpusciłam sobie bo nic mi nie pomoże. Mama moja była u naczyniowca bo ma problem z nogą, tyle czekania a wizyta trwała parę minut lekarz popatrzył na nogę przez sekundę może dwie stwierdził że 3 stopień choroby na 6 i odprawił bez koniecznosci umawiania badań, następnej wizyty, więc to wszystko jest bez sensu, trzeba się samemu ratować. Z głową jakoś sobie radze, na szczęście silnych bóli nie mam zbyt często. Kręgosłup mi tylko coraz bardziej dokucza. Rano budzę się z bólem w odcinku szyjnym i barku. Lekkie ćwiczenia na boki głowy w przód i tył trochę ulgi przynoszą. Chyba kupie po prostu kołnierz ortopedyczny do spania będę zakładać i jak przy komputerze pracuje żeby kręgi troszke odciążyć, nie wiem czy to mi pomoże coś, ale tak próbuje sama coś zrobić. Dodatkowo znowu mam problem z kolanem, jak dłużej pochodzę po prostu boli, ból wchodzi pod kolano, przez łydkę do pięty, w ogóle nogi mi szybko drętwieją, ręce, jak krzywo usiądę czy się na bok ułożę, plus czesty ból w okolicy odcinka lędźwiowego, krzyżowego. Czasami kładę się na czymś twardym, troszkę pomaga, tylko po wstaniu w głowie mi się kręci, ale po paru minutach wszystko wraca do normy. Dziękuje za pamięć, bardzo mi miło. Pozdrawiam

Gość Alex Diamond

Moje bole migrenowe zaczely sie jak mialem kilkanascie lat i trwaly przez kilkadziesiat ;) W tym czasie zrobilem mnostwo badan, bralem rozne leki itp. bez rezultatow pozytywnych. Ale jakos dwa lata temu udalo mi sie poprzez czytanie literatury, obserwacje moich objawow, porownania z informacjami na forach odkryc zrodlo moich migren. Byl nim niewinny .....chlebek a konkretnie gluten znajdujacy sie w nim ;) Kto by pomyslal ??? Odkad wykluczylem wszelkie pokarmy zawierajace gluten zapomnialem o bolach migrenowych a minelo juz prwwie dwa lata. Kiedys sprawdzilem czy to byl na pewno ten gluten przyczyna migren i zjadlem paczke paluszkow i ciasto a nastepnego dnia odwiedzila mnie ...?migrena ! Tak wiec mam pewnosc ze to ten glut glownie z maki pszennej walil mnie po glowie co tydzien albo i czesciej. Nie wiem czy wszystkim to moze pomoc co maja migreny ale mysle ze nie jestem raczejmjakis wyjatkowy i komus to moze pomoc. Moze wlasnie Tobie pomoze?

Alex dziękuje bardzo za podpowiedź, nie wiem co mi jest to jest dziwne bo jest tak że i 5 miesięcy jest bez bólów migrenowych ale jest tak że i tydźień po tygodniu, właśnie w środe miałam ostatnio ból migrenowy głowy a co dziwne pojawiło się na godzine przed okropne drętwienie lewej ręki , ust nosa nóg, aż sine stopy mi się zrobiły a dopiero później pojawiły się inne problemy i nie wiem czy migrena pojawiła się ze strachu odnośnie tego drętwienie ust (mam tez problemy z sercem, i teraz też czuje że lewa ręka jest inna taka jakby niedowład jakiś, zimna, na dodatek duszno mi) czy to była sama migrena nie wiem, najgorzej jak migrena się pojawia w nocy, wtedy już jest za późno na leki przeciwbólowe bo one mnie po prostu odurzają biore 4-5 a ból odczuwam na dal tylko taka przyćmiona jestem senna. Drugim problemem są zwykłe bóle które są obecne dość często myśle że to od kręgosłupa nasilają się jak siedze na klawiaturą, książką itd. może doczekam się wreszcie na wizyte u neurologa, 7.10. Nie moge narzekać są ludzie którzy znacznie bardziej cierpią, jakoś daje rade, ale uciążliwe to jest, utrudnia życie, ostatnio za często jakoś się pojawia a raczej nie zmianiam ani diety jakoś radykalnie, ani otoczenia. Czytałam że migreny źle wpływaja na układ krążeniowy, może i chore serce to wywołuje nie wiem. Dziękuje wszystkim serdecznie za wszelkie rady, próbuje wszystkiego po kolei.

Ja sie uzerałam z tym 12 lat, przerobiłam wszystkie mozliwe srodki farmakologiczne dostepne na rynku, masaze, botox, mongołke z grudziadza (bo wszyscy tak w nia wierza) i nic... straciłam wiare.. dostałam kontakt do Pana Doktora Mikołaja Skilskiego https://www.facebook.com/profile.php?id=100000567820631&fref=ts, ktory leczy bole głowy akupunktura i innymi metodami... nigdy nie wierzyłam specjalnie w takie metody leczenia jakie proponuje ten Pan, poszłam zdesperowana po 23 dniu z migrena było mi wszystko jedno... i... wyszłam bez bólu głowy... dziwne... nienormalne... najczesciej w miesiacu głowa bolała mnie przez 27 dni.. teraz przez ostatnie 25 dni głowa bolała mnie 1,5 dnia... czuje sie jakby mi ktos los na loterii podarował... zycie bez bólu głowy jest inne, zdecydowanie lepsze

Ja dostałam lek, który przerywa atak, neurolog mi przypisał Zolmiles na język i chyba działa, bo wzięłam go przy pierwszych objawach więc nie wiem czy to dla tego że wcześnie go zażyłam ale głowa mnie nie bolała, tylko sił nie miałam, czułam się ociężała. U mnie prawdopodobnie migreny są spowodowane problemami z sercem, układem krążenia, mam nadzieje że jak serce zostanie naprawione to i migreny ustąpią :) a przyczyną bólów głowy, które towarzyszą mi dość często, niemigrenowych prawdopodobnie jest wyrównanie lordozy szyjnej kręgosłupa jeszcze czeka mnie badanie ale chyba tu jest problem, zobaczymy. Dziękuje Wszystkim za komentarze, porady, wsparcie i życzę Wszystkim dużo zdrówka, bo ono jest najważniejsze Pozdrawiam

Witam, troche minęło ale wreszcie udało sie zrobić EEG głowy: Badanie wykonane w stanie spoczynku, w stanie czuwania. Czynność podstawową zapisu stanowią nieregularne fale 8-12 Hz o amplitudzie 40-60uV oraz rozsiane serie fal beta 13-19Hz do 20uV. Okresowo, w okolicy czołowej i skroniowej obustronnie widoczne są dość liczne, rozsiane fale 3-7Hz o amplitudzie do 50 uV. Hiperwentylacja i fotostymulacja nie zmieniają istotnie obrazu eeg. Reakcja blokowania zachowana. W zapisie widoczne są artefakty głównie pochodzenia ruchowego. orzeczenie: Zapis z rozsianymi zmianami w okolicach czołowych i skroniowych obustronnie. Czynność podstawowa jest nieregularna i bliska zwolnienia. Zmian o charakterze napadowym w zapisie nie stwierdza się. i tomograf komputerowy kręgosłupa niestety tylko odcinka szyjnego: Wyrównanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego. pozostałej części opisu już nie bede wklejać bo wszędzie jest że nie stwierdza się żadnych istotnych zmian tylko ta wyprostowana lordoza. Nie wiem czy wszystko jest ok, tak jak być powinno, tak lekarz stwierdził, ale nie wiem dlaczego ale jak siedze przy komputerze, maszynie czy nad zeszytem, książką to długo nie posiedze z pochyloną głową bo boli z tyłu, przy kręgosłupie i część czołowa, 2-3 godziny i zaczyna się ból, najgorsze że tabletki nie skutkują, chyba że się położe na prosto wtedy w pewnym stopniu bul przechodzi ale nie całkiem, jak wstanę i dalej usiąde bo mam coś do napisania/zrobienia ból wraca jak bumerang więc nie wiem co myśleć, wiem że migreny będą dokuczać, ale na nią mam ten Zolmiles i co prawda ból całkowicie nie odchodzi, czuje się dziwnie po tym leku ale da rade w miare normalnie funkcjonować, bo teraz bóle są co 2 tygodnie średnio, prawdopodobnie wywołane są chorobą serca, ale bardziej martwi mnie ten kręgosłup bo nie wiem czy wszystko jest tak jak być powinno, będę wdzięczna za jakąkolwiek interpretacje :) Pozdrawiam