Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe

Gość agamagafon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agamagafon

Ostatnio miałam robionego holtera z uwagi na dziwne uczucie drżenia serca. Mam 36 lat i czuję się tak jakby wypompowana. W trakcie wykonywania holtera miałam jakby na życzenie mnóstwo drżeń, jakoś tak 10 razy więcej niż zawsze chyba świadomo§ć że mam to urządzenie to spowodowała. W rezultacie miałam 896 pobudzeń komorowych i 295 pobudzeń nadkomorowych rytm podstawowy był zatokowy. Mam napisane że skurcze dodatkowe nadkomorowr były nieliczne,pojedyncze, tachykardie,2 napadowe częstoskurcze zatokowe z hr 123 i hr 134, skurcze dodatkowe komorowe nieliczne

Gość agamagafon

Sory piszę z telefonu a więc skurcze komorowe nieliczne< 30 h, 1-ogniskowe, pojedyncze, układające się okresowo w trigeminie. Kardiolog powiedział że wyniki nie są złe, że jeśli te dodatkowe skurcze będą się nasilały a ja będę się źle czuła to wprowadzi mi leki. A ja czytam że skurcze komorowe są niebezpieczne dla życia. Nie wiem co robić odpuścić czy konsultować u kogoś innego?

Dodatkowe skurcze komorowe nie są groźne dla życia, są tylko uciążliwe. Masz tych zaburzeń niewiele, chyba nie warto truć się lekami. Ja brałam leki wiele lat, teraz już nie działają, czuję się po nich znacznie gorzej, niż bez leków. Miałam dwie ablacje - cztery lata był spokój, ale arytmia wróciła, z gorszymi dolegliwościami niż przed ablacją. W zeszłym roku spróbowałam akupunktury. Miałam tylko trzy zabiegi, musiałam przerwać bo się rozchorowałam, ale pomogło. Na pewno jeszcze raz spróbuję.