Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bisocard przy niskim ciśnieniu, zwężeniu zastawek aortalnych i tętniaku aorty wstępującej

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałam recepte na Bisokard od kardiologa. Problem w tym, że już nie wiem czy powinnam go brać. Mam niskie ciśnienie krwi a poza tym byłam wcześniej u wielu lekarzy i nikt mi o nim nie wspominał. To trochę podejrzane. Mam zwężenie zastawek aortalnych i tętniaka aorty wstępującej 4,8 cm. Czy ktoś moglby mi doradzić czy mam brac ten lek czy nie??
Witam Trafiłem na tego posa a szukałem co innego ale ? Znam ten lek. brałem go przez rok. Z jego działaniem sie zgadzam. Mialem miesiąc temu taki problem. Spadło mi tętno do 20/ na min. Oczywiście wezwalem pogotowie i tu usłyszałem od lekarza pogotowia co Pan bierze, pokazałem leki. Gdy zobaczył BISOCARD spytał mnie czy byłem poinformowany przez Kardiologa żeby lek stosować ostrożnie a gdy tętno spada odstawić na kilka dni. Zbaraniałem mimo mojego stanu. A pamiętam że pytałem lekarza ogólnego po kilku miesiącach o wielkość prawidłową tętna. Wtedy mi powiedział że to normalne i żebym się tym nie przejmował.I że to świadczy że lecze się poprawnie. No i komu wierzyć do dziś nie wiem co lekarz to inna odpowiedź. Skończyłem z tymi lekam bo moje 20/min skończyło się szpitalem i Rozrusznikiem . Biore inne leki o których dziś tu poczytałem i też włosy mi stanęły dęba bo chodzi o PRESTARIUM o którym tu rano pisało że może udusić. Z deszczu pod rynne ! Pozdrawiam i myśle że powinieneś jeszcze raz zapytać lekarza o uboczne działanie tego leku. Ps. lekarz mnie dziś troche uspokoił co do Presterium, Rysiak
witam... 30 listopada miałem swoją pierwszą kontrole rozrusznika serca... rozrusznik mi wszczepili po wykryciu wrodzonego bloku p-k... podczas kontroli lekarzowi coś się nie spodobało w danych, które przesłał mu rozrusznik i przepisał mi Bisocard oraz Aspar Espefa... dał skierowanie na holtera a z wynikami mam się zgłosić do swojego lekarza, który mnie prowadził przed wszczepieniem stymulatora... ale wracając do leków, do momentu kiedy je zacząłem brać czułem się dobrze, biegałem, jeździłem, a zaledwie 3 dni po ich zażywaniu mam tętno podczas mierzenia ciśnienia na poziomie 60 ud/min (pewnie rozrusznik utrzymuje ten poziom) ciśnienie najniższe jakie zanotowałem to 90/60, podczas gwałtownych ruchów robi mi się ciemno w oczach i lekko kręci w głowie, mam lekkie duszności... pytanie... co mi może dolegać że mam takie leki przypisane ? i czy mogę se je tak po prostu odstawić, bo nie chce się tak czuć...
Gość kardiologiczny
@lulus Ten puls 60 to raczej utrzymuje Ci bisocard. Sprobowac zmniejszyc dawke jesli masz tak niskie cisnienie. Tylko ze dawke mozna zmniejszac ale stopniowo. Jesli bierzesz 5mg na dobe, to najlepiej poprosic o przepisanie opakowan 2.5 mg i brac 1 1/2 x 2.5mg zamiast 5 mg, a jesli cisnienie nadal bedzie zbyt niskie to po 2-3 tygodniach mozna przejsc na 1 x 2.5 mg. Przy zmniejszaniu dawki bisocardu mozna spotkac sie z efektem odbicia pojawiajacym sie po 3-4 dniach po zmianie dawki na mniejsza. Powoduje on nieznaczny wzrost pulsu spoczynkowego, ale efekt ten powinien ustapic w czasie 2-3 tygodni i puls powinien wrocic wtedy do poprzednich wartosci. Przy zmianie dawki z 1 x 5mg od razu na 1x 2.5 mg efekt odbicia moze byc mocniejszy. Oczywiscie zmiany dawki uzgodnic z lekarzem. Pozdrawiam
Gość kardiologiczny
Bisocard przepisuje sie na obnizenie akcji serca, czyli zmniejszenie tetna. Serce ma wtedy zmniejszone zapotrzebowanie na tlen, ale i samo slabiej tloczy krew. Wiec obniza to posrednio tez cisnienie i to nawet znacznie. Po zawalach stosuje sie go tez i w tym celu by obnizal ryzyko wylewu dzieki temu ze obniza cisnienie. A ryzyko wylewu jest wtedy wieksze gdyz trzeba stosowac leki przeciwzakrzepowe aby chronic sie przed nastepnym zawalem. Z tego wzgledu ze bisocard silnie obniza puls oraz cisnienie, powinien byc stosowany w dawce dokladnie dobranej do potrzeb danego pacjenta. Zbyt duza dawka nie jest zwykle jakos specjalnie szkodliwa, ale daje wlasnie takie nieprzyjemne efekty przymulenia, sennosci, slabosci zwiazanej bezposrednio z bardzo niskim cisnieniem. Oprocz tego jak kazdy lek moze dawac efekty uboczne o roznym nasileniu w indywidualnych przypadkach. Jesli wystepuja jakies szczegolne dolegliwosci i sa one zwiazane ze stosowaniem wlasnie tego leku to lekarz powinien zamienic go na inny, bo jest duzy wybor - a ten beta bloker jest po prostu jednym z bardziej rozpowszechnionych i jednoczesnie tanich lekow z tej grupy. Dlatego przy stosowaniu tego leku jest szczegolnie wazna dobra wspolpraca pacjenta z lekarzem. Jesli chory nie bedzie zglaszal lekarzowi dolegliwosci i uciazliwosci zwiazanych ze zbyt duza dawka to lekarz sam raczej nie zmieni dawki na nizsza. Z doswiadczenia na sobie wiem ze poczatkowo zbyt duza dawka moze byc jeszcze nawet wzglednie dobrze tolerowana, a zbyt niskie cisnienie moze pojawic sie dopiero po kilku dniach jej stosowania. Poniewaz lek ten nalezy stosowac w stalej jednakowej dawce kazdego dnia, przez dluzszy okres czasu wiec ustalenie (dobor) wlasciwej dawki trzeba uzgodnic z lekarzem. Nie powinno sie samemu zmieniac dawki wg. wlasnego uznania czy samopoczucia w danym dniu, ze np. dzis to wezme tylko polowe bo cisnienie mam niskie i jest mi slabo. Mam nadzieje ze troche pomoglem ;) pozdrawiam
dziwi mnie torche że po wszczepieniu rozrusznika po wykryciu bloku p-k i bradykardii teraz mi podają coś na spowolnienie akcji serca :) hehe dziwne to dla mnie... jest dla mnie dośc uciążliwy ten lek, odczuwam ból w klatce dlatego go odstawiam... a na rozmowy z lekarzem musze czekać aż 3 miesiące w Zabrzu bo wtedy wolny termin jest (wolne żarty), tak więc za 3 miesiące mu powiem, że przestałem go brać po 5 dniach bo mnie po prostu doprowadzał do ruiny :) dzięki za pomoc pozdrawiam...
Gość kardiologiczny
Nie odstawiaj go broń Boże natychmiastowo tzn. bez kilku dni stosowania połowy dawki. Bisocard ma to do siebie że po odstawieniu naraz pełnej dawki pojawi się na drugi trzeci dzien efekt odbicia z przyspieszonym pulsem i z sercem bardziej obciazonym. Dlatego przed calkowitym odstawieniem postaraj sie przez kilka dni 5-7 zazywac polowe dawki. Moze nawet przy tej polowie przestaniesz odczuwac nieprzyjemne dolegliwosci i bedziesz mogl go przyjmowac dluzej do czasu konsultacji z lekarzem kardiologiem. Przynajmniej odstawienie, zmiane dawki lub zamiane leku na inny uzgodnij z lekarzem rodzinnym jesli do kardiologa jest tak odlegly termin. mam nadzieję ze jeszcze to przeczytasz ;) pozdro
Gość kardiologiczny
ps. moze w Twoim przypadku bisocard nie spowolni juz pracy serca bo rozrusznik jest tak ustawiony ze utrzymuje zadany puls. Ale moze zmniejszyc zapotrzebowanie serca na krew, przez co mozna uniknac rozwoju niekorzystnych procesow zmian w nim. Niestety jak kazdy kij - ten tez ma dwa konce i na tym drugim jest zmniejszenie sily wyrzutu (skurczu serca) a w zwiazku tym spadek cisnienia i jego niemile konsekwencje. Dlatego w takim przypadku wazny jest wlasciwie dobrany kompromis !!!
Gość stracatella
Beta blokery mają to do siebie że wysycają się przez pewien okres czasu - różny w zależności od organizmu - średnio miesiąc. Pięć dni to napewno za mało. Organizm się przyzwyczaja. Lekarz dobiera lek zgodnie ze swoim doswiadczeniem i zmienia go w razie jeśli pacjent go źle toleruje na inny. Ja zażywałam najpierw bisocard, (miałam po nim podobne objawy do twoich) potem metoprolol, a teraz sectral i dopiero ten ostatni mi służy :) Wszystkie sa beta blokerami a jednak nie każdy dla każdego jest taki sam ... Idź do kardio który cię prowadzi i opowiedz mu o odczuciach - napewno zmieni lek. Odstawić pewnie nie można :( pozdrawiam

Wiem, że tamat stary, ale moze ktoś odpowie. Mam zasadniczo niskie ciśnienie. Nie używam żadnych leków nasercowych, bo byłem wiele lat zdrowy. Teraz przytrafiło mi się zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia. Na wyjście ze szpitala otrzymałem receptę na bisocard na miesiąc. No i ... nie wykupiłem. Byłem pewien, że to jakis lek wspomagający leczenie owego zapalenia. A w aptece dowiaduję się, że to lek obniżający ciśnienie. O co chodzi? Boję się, że gdy ciśneinie obniżę jeszcze micniej niż już mam naturalnei to się nie obudzę. Czy to w ogóle ma sens aby brać lek na obniżenie ciśnienia gdy naturalnie ma się je niskie (w czasie dnia podczas pełnej aktywnosci 110/70, a nad ranem podczas snu nawet 80/50). Brać bisocard czy zmienić lekarza?

Gość blyskotka

Ja tez biore bisokard,i polfenon,,bo mialam straszne szarpanie serce,ale to bylo okropne, mialam tak jak by mi ktos kopal w to serce,to bylo okropne.Pojechalam do kardiologa,i tez mi przepisal te leki,.A mam jeszcze niedomykalnosc zastawki lewej komory serca,.Byly takie momenty ze serce mi tak walilo,,i cisnienie dostawalam 170/90 ,i tetno 105,i to tak z niczego bylo.Zaczelam brac te leki,i mi sie poprawilo,juz to serce mi tak nie wali,ale czasami tez mam niski puls 57,i cisnienie tez mi obniza,ze mam 101/60,,albo nizsze,.Zapisalam sie znow do kardiologa,,zeby zapytac czy to jest normalne,ze mam taki niski puls,ale tez czekam na kolejke,6 miesiecy,.Prywatnie tez chodzic to trzeba miec tysiace..

Gość arthurius

Od 10 lat brałem bisocard (wcześniej tez propranolol) w celu obniżenia pulsu i ciśnienia przy nadczynności tarczycy. na początku 5 mg, później 2,5 - 3,75. Teraz jestem po jodowaniu i wpadłem w lekką niedoczynność. W zeszłym miesiącu dostałem nasilającej się arytmii, przy pulsie około 55 nawet do kliku zaburzeń rytmu na minutę - prawdopodobnie blok przedsionkowo - komorowy II stopnia. Arytmia mija na około godzinę po większym wysiłku i zwiększeniu pulsu. Po stopniowym odstawianiu bisocardu (który jest beta blokerem i prawdopodobnie powodował arytmię) powoli wracam do normy. W zeszłym tygodniu zmniejszyłem z 3,75 do 2,50, a od jutra przechodzę na 1,25.