Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze dodatkowe - dlaczego raz są a raz ich nie ma?

Jagoda28

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm... U mnie jest tak, że serducho się zatrzyma na chwilkę i zaraz walnie raz lub dwa tak mocno, że aż czuję to w gardle. Jak się mocno zdenerwuję to serce bije mocno, szybko i mam wrażenie, że dodatkowo pomiędzy te uderzenia wciskają się jeszcze dodatkowe uderzenia co chwilę. Tylko pytanie czy to co opisałam to na pewno tylko uderzenia dodatkowe...na to Ci w 100% nie odpowiem, bo póki co czekam jeszcze na wynik holtera czy to tylko dodatkowe czy jeszcze coś innego.

Hmm...a może to dlatego, że masz niski puls wydaje Ci się, że serducho *działa* słabiej chwilę przed? Ciężko mi coś sugerować, bo to są tak indywidualne odczucia, że ciężko je opisać i zrozumieć. Pozostaje nam chyba tylko zdać się na opinię lekarza albo zmienić go i zakładać regularnie holter dla porównania i własnego spokoju ;-) ja na przykład oprócz tych *typowych* mocnych uderzeń mam czasem coś takiego, że czuję jakby serce się dławiło albo coś w nim przelewało i też ni cholery nie wiem co to za dziadostwo, bo zdarza się rzadko i na holterze tego nie będzie.

Cześć, wróciłam ;-) dzisiaj byłam po wynik holtera i bardzo się zdziwiłam, bo wyszedł...wyjątkowo dobrze. Max rytm 127, min 46, średni 82, nieco ponad 150 pojedyńczych skurczów dodatkowych nadkomorowych. Lekarka mówi, że mam się w ogóle nie przejmować, mogę normalnie funkcjonować, ćwiczyć tylko wolałaby, żebym miała mniej stresów i odwiedziła psychologa... Beto zk 25 jak brałam tak mam brać dla lepszego samopoczucia (puls 100 jest dla mnie uciążliwy i stresujący, a mam taki zazwyczaj rano przed zażyciem beto). I to w zasadzie tyle. Coś mi się tu nie do końca zgadza ale to już inna kwestia i niedługo dla sprawdzenia powtórzę holter ;-)