Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka i normalne życie

Gość dzidzi

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście ,że tak! Po to w końcu robimy zabiegi! Oczywiście ,że nie zaraz po operacji,ale potem można normalnie zyc , pracowac , uprawiać sport ( poza ekstremalnymi ,alebo sportami dużego kontaktu), miec dzieci... Pytaj jesli masz jakies watpliwości , spróbuje je rozwiac.
Dzieki za odpowiedz. Może sprecyzuje pytanie. Czy po wymianie lub plastyce można nurkować, chodzić po górach(wysokich). Mam 29 lat i nie domykalność drugiego stopnie. Kiedy i dlaczego może sie mój stan pogorszyć i czy obecnie mam na coś uważać. Pozdrawiam Adam
maoja mama miała 2 miesiące temu operację i wstawioną sztuczną zastawkę, miesiąc temu zdarzył się zawał, a teraz lekarze mówią o więcej niż małym przecieku okołozastawkowym, czy można z tym żyć? W obecnym stanie rzeczy ponowna operacja jest ryzykowna. Czy taki przeciek to wina chirurgów, że zle doszyli zastawkę?
Trudne pytanko. Rozumiem ,ze nie byleś operowany (jeszcze). jesli nie masz tzw. formane ovale ( przy tej patologii może byc tzw zator skrzyzowany przy głębokim nurkowaniu) i nie masz objawow niewydolnościowych to dlaczego nie? Poza tym najlepiej odpowie lekarz , który Cie zna ( a scislej zna Twoje serce)
Dzięk. Lekarz niestety niewiele mówi. Że to nic i tyle. Żadnych objawów chyba nie mam (nic o nich nie wiem :-)). Ostatnio laryngolog zalecil mi wyciecie migdalów, ze wzgledu na serce, ponieważ mam gronkowca w ilościach dużych. Możesz mi jeszcze powiedzieć , co może się przyczynić po pogorszenia? pozdr
A czy można to sprawdzić? Fajnie byłoby uniknąć skalpela. Ale tak naprawde to przeraża mnie nie zama zastawka i wymiana tylko to uzależnienie od codziennego brania tabletek.Świadomość że się jest od czegoś uzależnionym 9taka forma inwalidztwa) ale to bardziej problem psychiczny. pozdr
Raczej poszerzenie lewego przedsionka jest powodem zaburzeń w układzie przewodzącym i np. migotania przedsionków, a więc niedomykalności,ale sa takie formy arytmii , ktore w ogromnym skrocie powodują powiększenie się serca , spadek jego funkcji , poszerzenie pierścienia zastawki i niedomykalność
U mnie po 20 latach arytmi przeprowadzono ablację dodatkowej drogi przewodzenia, a w echo serca wyszło powiększenie lewej jamy serca oraz fala wrotna zastawki trójdzielniej i mitralnej, stąd moje pytanie czy ta arytmia była powodem uszkodzenia zastawek czy odwrotnie. Dziękuję za odpowiedż.
Dziękuję za odpowredż, mama miała przed zabigiem koronarografię, z której wyszło zwężenie tętnic, ale zawał zdarzył się najlepszą tętnicą. Przeciek jest znaczny, w środę kardiochirurdzy mają podjąć decyzję, co dalej; może przeciek mógłby się zmniejszać?