Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze dodatkowe od powietrza w przełyku

Gość on88

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Jestem facetem mam 26 lat. Odkąd pamiętam sporadycznie zdarzały mi się skurcze dodatkowe serca. Miałem wiele razy EKG oraz echo serca zawsze wychodziło prawidłowo (oczywiście wtedy nie czułem tych potknięć serca). Raz na EKG wyszedł mi niekompletny blok prawej odnogi pęczka Hisa (w granicach normy, kardiolog powiedział że taka moja uroda). Ostatnio miałem w życiu mnóstwo stresujących sytuacji, a że jestem nerwicowcem wszystko przeżyłem z 3krotnie większym stresem niż normalny człowiek. No i od ok tygodnia te skurcze mi się nasiliły. Mam je często (kilkanaście razy na dobę, może więcej). Co ważne - POJAWIAJĄ MI SIĘ W STANIE PODDENEROWOWANIA, ALE ZAWSZE TUŻ PRZED TYM JAK MA MI SIĘ ODBIĆ POWIETRZE. Lekarka rodzinna powiedziała mi że to normalne bo prawy przedsionek sąsiaduje z przełykiem i niektórzy przy nagromadzeniu powietrza (a przy nerwicy jest aerofagia), mają takie sensacje ale jest to absolutnie niegroźne. Ja jednak jestem cały w stresie, bo niedawno przechodziłem infekcję wirusową i od razu mam fazę, że to zapalenie osierdzia, albo mięśnia sercowego - lekarz po osłuchaniu serca stwierdził jednak że wszystko jest w porządku. I tu mam pytanie - czy moje skurcze rzeczywiście są niegroźne i czy to nie wskazuje na poinfekcyjne zapalenie. Proszę o pomoc.

Witam, Prawdopodobnie są niegroźne. Natomiast Pan sprawia wrażenie, że chciałby żeby były groźne, żeby mógł Pan się czym przejmować. Ile razy Pan usłyszy, że nie ma się czym przejmować, to zawsze będzie wątpliwość - a może jednak coś się znajdzie, z czego można zrobić problem? Niezależnie od wszystkiego, to dobrze, że bada się Pan od czasu do czasu. Echo serca może mieć Pan powtarzane co 2 lata, EKG częściej - raz w roku lub co pół roku (wtedy na własny koszt). Zaburzenia rytmu serca lepiej jest oceniać w holterze, niż w zwykłym elektrokardiogramie. Obecnie, kiedy odczuwa Pan zaburzenia rytmu, może Pan kupić w aptece bez recepty doustny preparat zawierający magnez, np. Magne B6 i stosować go 2 x dziennie po 1 tabletce. Powodzenia!

W dniu 23.12.2014 o 15:26, Gość on88 napisał(a):

Cześć, Jestem facetem mam 26 lat. Odkąd pamiętam sporadycznie zdarzały mi się skurcze dodatkowe serca. Miałem wiele razy EKG oraz echo serca zawsze wychodziło prawidłowo (oczywiście wtedy nie czułem tych potknięć serca). Raz na EKG wyszedł mi niekompletny blok prawej odnogi pęczka Hisa (w granicach normy, kardiolog powiedział że taka moja uroda). Ostatnio miałem w życiu mnóstwo stresujących sytuacji, a że jestem nerwicowcem wszystko przeżyłem z 3krotnie większym stresem niż normalny człowiek. No i od ok tygodnia te skurcze mi się nasiliły. Mam je często (kilkanaście razy na dobę, może więcej). Co ważne - POJAWIAJĄ MI SIĘ W STANIE PODDENEROWOWANIA, ALE ZAWSZE TUŻ PRZED TYM JAK MA MI SIĘ ODBIĆ POWIETRZE. Lekarka rodzinna powiedziała mi że to normalne bo prawy przedsionek sąsiaduje z przełykiem i niektórzy przy nagromadzeniu powietrza (a przy nerwicy jest aerofagia), mają takie sensacje ale jest to absolutnie niegroźne. Ja jednak jestem cały w stresie, bo niedawno przechodziłem infekcję wirusową i od razu mam fazę, że to zapalenie osierdzia, albo mięśnia sercowego - lekarz po osłuchaniu serca stwierdził jednak że wszystko jest w porządku. I tu mam pytanie - czy moje skurcze rzeczywiście są niegroźne i czy to nie wskazuje na poinfekcyjne zapalenie. Proszę o pomoc.

Witam, czy udało się znaleźć rozwiązanie tego problemu? Mam dosłownie to samo.

U mnie to samo. Zbiera mi się powietrze w żołądku a ten wyraźnie uciska na serducho i wywołuje dodatkowe skurcze. Zdarza mi się to jeden/dwa razy w roku i trwa kilka dni czasami dwa tygodnie. Wyraźna ulga i poprawa po odbiciu. Nie mam pojęcia co z tym robić tak naprawdę. Żołądek mnie niszczy już od kilku dobrych lat jeśli chodzi o psychikę. Ale walczyć trzeba.