Gość Maestro Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witam Mam pewien problem otóż od 2 lat choruje na nadciśnienie tętnicze . Ostatnio lekarz po obejrzeniu wyników stwierdził że poza lekką tachykardią nic niepokojącego nie widzi . Stwierdził też że połówka leku Nebilet który brałem przez 2 lata raczej ma małe znaczenie dla organizmu . I można próbować go odstawić całkowicie . Tak też zrobiłem tz najpierw zszedłem do ćwiartki przez tydzień puls i ciśnienie trzymało się na podobnym poziomie co na połówce . Więc zszedłem do zera , na początku było ok ciśnienie trzymało się w normie puls też ( chociaż podniósł się do ok 80 w spoczynku ) , ale dziś rano puls skoczył mi do 95 , ciśnienie było nadal dobre 136/68 . Gdy zmierzyłem wieczorem puls wynosił już 82 ale ciśnienie podniosło się na 143/70 . Dodam jeszcze że robiłem 2 razy TSH i 2 razy wychodziło w normie , poza tym miałem Echo Rezonans Magnetyczny USG badania moczu i krwi i wszystko zawsze było w normie . Dodam że choruje też na Mózgowe Porażenie Dziecięce i mam stwierdzoną nerwicę . Moje pytanie brzmi : Czy powinienem przejmować się takimi skokami pulsu ( zwykle max 95 ale jak się zdenerwuję czasem 100 ) ? Ogólnie puls jest tak ok 80 . Czy wrócić na tabletki ? ( ciśnienie na tabletce i bez zbytnio się nie różni ) Jaki wartość pulsu jest górną granicą normy ? Przepraszam za długi post ale chciałem przedstawić najlepszy obraz . Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam, Przyspieszone tętno nie jest sytuacją dobrą. Przyspieszony puls może być reakcją na całkowite odstawienie Nebiletu. Być może warto wrócić do brania Nebiletu 1/2 tabletki lub 1/4 tabletki codziennie. Proponuję jednak w tej sprawie porozumieć się ze swoim lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Maestro Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dodam że puls miałem od zawsze dość wysoki 80, 90 do 120 w stresie i dopiero podczas leczenia nadciśnienia zaczął zwykle schodzić poniżej 80 ale czasem podbijał również do 90,95 , zwykle jednak był poniżej 80 . Z konsultacją będzie kłopot bo dopiero w Listopadzie miałem a następny termin jest nawet nie wiem kiedy . Kardiolog powiedział że jeśli będzie źle to mam wrócić na leki . Ale nie wiem czy gdy ciśnienie jest w normie , a puls podwyższony to już jest źle . Czy to tylko zwykła panika ? Ogólnie mam 22 lata i do tej pory nie wykrytą przyczynę nadciśnienia . Poza tym że jestem newicowcem . Chciałbym trochę zejść z tych leków bo nie wiem czy takie długotrwałe przyjmowanie Nebiletu nie wpłynie niekorzystnie na mój organizm . No ale jeśli się nie da cóż zrobić :( Dziękuje za opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi