Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość NorbertB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 24 lata. Od 2 klasy podstawówki do 3 technikum intensywnie trenowałem piłkę nożną- treningi 6 razy w tyg. kontuzja kolana przerwała moją *prawie* zawodową karierę. Od tej pory, gdy wyleczyłem nogę została mi już tylko gra amatorska max 2 razy w tyg. w lipcu tego roku po turnieju gdy położyłem się do łóżka miałem bardzo dziwne objawy- czułem jak mocniej bije mi serce. Sytuacja powtarzała się do tego doszły bule w klatce piersiowej (po lewej stronie). Problem bardzo mnie wystraszył natychmiast zrobiłem badania. Echo serca wykazało powiększoną prawą komorę i znikomą niedomykalność zastawki trójdzielnej (lekarz uznał ze to normalne u sportowców). Badania krwi i moczu- Holter wykazał bradykardia zatokową mój puls spoczynkowy 40-52 uderzeń na minutę(to również kwestia wytrenowania). Zmartwiły że ciągu nocy badanie wykazało 1 pauze ~6s i około 10 pauz >3s. Dodatkowo zrobiony mi test na omdlenia który wyszedł pozytywnie, dodam że nigdy w życiu nie zemdlałem ani nie zasłabłem. Lekarz wypisał skierowanie do Medycyny Sportowej i do tego czasu zakazał grać. Zastosowałem się do zaleceń dodatkowo ograniczyłem cukier oraz słodycze, spożywam więcej owoców/warzyw oraz magnes. Niestety wcześniej moja dieta była BARDZO kiepska, uboga w witaminy. Od miesiąca sytuacja się pogorszyła. Problem pojawia się gry już leże w łóżku i zasypiam, wtedy czuje jakby serce stanęło i bym mdlał pisk w uszach. Prawie jestem pewien ze to nie na tle nerwowym- podczas tego ataku jestem spokojny często gdy usypiam zakładam ciśnieniomierz i gdy czuje ze nadchodzi to uczucie to odpalam maszynę.Ataki nie zdarzają się codziennie w tygodnie miałem spokój, wczoraj znowu się odnowiły. Wynik to zazwyczaj 110/70 puls 42~ czyli w normie. Do tego ciągle kłucie mostka i lewej strony klatki. W ostatnim tyg w pracy czułem jakbym miał zemdleć mroczki przed oczami pisk w uszach (nigdy wcześniej tego nie miałem) jak na razie nie panikuje do prywatnego kardiologa zapisany jestem.... na luty.... Dochodzę do wniosku ze to przez te moje pauzy w nocy puls mi schodzi tak bardzo ze odnoszę wrażenie jakbym miał zemdleć. Czy ktos z was miał takie objawy? Mam czekać az się pogorszy i wtedy tylko rozrusznik?

Witam,. U sportowców charakterystyczne jest raczej powiększenie lewej niż prawej komory. Nie to jest jednak najważniejsze. Jeżeli ma Pan stwierdzoną objawową bradykardię (mroczki przed oczami) i przerwy w pracy serca do 6 sekund (w nocy) to prawdopodobnie nie należy dłużej czekać. Ma Pan - jak się wydaje - wystarczające wskazania do wszczepienia układu stymulującego serce, czyli stymulatora (rozrusznika). Proponuję zgłosić się jeszcze dzisiaj do Izby Przyjęć szpitala, w którym jest oddział kardiologiczny. Najlepiej taki, w którym wszczepiają stymulatory. Koniecznie proszę mieć przy sobie wynik holtera z zapisanymi pauzami 6-sekundowymi. Zostaną ustalone wskazania do wszczepienia stymulatora i jeżeli się potwierdzą, to będzie Pan albo od razu przyjęty, albo wyznaczą Panu jakiś termin przyjęcia do szpitala w celu wszczepienia stymulatora.

Gość Norbertb

Witam, po ponownych badaniach holtera w prywatnej klinice pauzy niestety potwierdziły się tym razem maksymalna pauza trwała 3,2s wszystkie były w nocy podczas snu. Lekarz stwierdził ze nie zakwalifikuje mnie do *rozrusznika*. Zastanawia mnie fakt ze to tylko podczas snu ...

Gość Lukasz82

Witam. Mam taki sam problem jak kolega Norbert. Też od 2 klasy podstawówki trenowałem piłkę nożną. Mam 35 lat. Obecnie sport uprawiam rekreacyjnie. Pauzy tylko w nocy, najdłuższa zarejestrowana Holterem 6,3 sekundy. Pulsometrem V800 zarejestrowałem najdłuższą pauzę 7,5 sekundy, oczywiście też w nocy. Żadnych objawów. Od strony kardiologicznej serce w stanie idealnym (robiłem wszystkie badania). Po długiej pauzie jak serce wraca do pracy wykres EKG idealny. Pomimo, że pracuję około 10 (11) godzin na dobę, nie czuję się przemęczony, osłabiony, rano wstaję wyspany. Na razie nie zdecydowałem się na stymulator chociaż zdania kardiologów są podzielone. Norbert jak przeczytasz mojego posta odpisz proszę jak się ma Twoja sytuacja, jak się czujesz, czy zdecydowałeś się na stymulator czy nie? Pozdrawiam