Gość ona9 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Witam! Czy jest na forum ktoś z dorosłych co miał wszczepiany stymulator serca pod powłoki brzuszne, a nie tradycyjnie pod obojczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Witam, Dawniej, częściej niż dzisiaj, wszczepiało się stymulatory serca w powłoki brzuszne. Obecnie robi się to częściej dzieciom. W niektórych sytuacjach, kiedy nie można umieścić rozrusznika w okolicy podobojczykowej, częściej z zastosowaniem elektrod nasierdziowych i częściej podczas operacji kardiochirurgicznych z otwarciem klatki piersiowej, kiedy wszczepienie układu stymulującego serce jest *dodatkiem* do zasadniczej operacji, można wykorzystać powłoki brzuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ona9 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Panie doktorze, nie pytam kiedy to sie robi, bo to wiem. Moj lekarz mi wszystko wytlumaczyl. Ja sie pytam czy na forum ktos taki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mary83 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Ja mam kardiostymulator *w brzuchu*, ponieważ, jak tłumaczył mi lekarz, nie dało się inaczej ze względu na mechaniczną zastawkę. Ale nie wiem autorko pytania, czy jeszcze tu zaglądasz... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi