Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i duży spadek ciśnienia po zmianie leków na nadciśnienie

gregorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 41 lat i leczę się na nadciśnienie.Do tej pory brałem lek captopril 25 mg dwa razy dziennie. Na ostatniej kontrolnej wizycie u mojego lekarza miałem ciśnienie 200/130 i mój lekarz zmienił mi tabletki na Exforge HCT. Po tych tabletkach moje ciśnienie bardzo ładnie się unormowało 130/120-80/70 Przez ok3 tygodnie miałem zawroty głowy i zle się czułem. Dzisiaj ciśnienie spadło mi na 98/68 i jestem bardzo osłabiony. Jak długo to może jeszcze tak trwać i co mam robić? Jeśli ktoś miał podobne objawy po zmianie tabletek. Proszę o odpowiedz. Dziękuję.

Witam, Exforge HCT jest preparatem złożonym, jedna tabletka zawiera 3 różne leki obniżające ciśnienie. Być może początkowo był to preparat odpowiedni dla Pana, a obecnie prawdopodobnie zbyt silnie obniża ciśnienie tętnicze. Leków złożonych nie powinno się dzielić, dlatego nie bardzo można brać po pół tabletki. Dlatego proponuję wrócić do swojego lekarza i opowiedzieć mu o swoich problemach. Być może otrzyma Pan rozłącznie te 3 leki (w trzech różnych tabletkach) zawarte w Exforge HCT, tylko w zmniejszonych dawkach. Zanim Pan spotka się ze swoim lekarzem, może Pan pomimo wszystko spróbować brać przejściowo po pół tabletki dziennie. Exforge HCT zawiera między innymi hydrochlotrotiazyd, który znacznie obniża potas we krwi. Czy zażywa Pan dodatkowo potas, np. Kalipoz prolongatum lub Kaldyum?