Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnice w rozmiarze opuszki aorty

Gość tomekkatowice

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomekkatowice

Witam, jestem nowy na forum mam 34 lata, 2 lata temu poszedłem na usg serca i wykryto u mnie poszerzenie opuszka aorty 44mm, reszta aorty i zastawki w porządku. kilka miesięcy temu wróciłem na siłownie i postanowiłem sprawdzić jak tam moja opuszka, w związku z czym pojechałem do ustronia do polsko amerykanskich klinik serca, gdzie zrobilem sobie bilans serca: usg, test wysiłkowy, tk calcium score, ekg, konsultacje medyczną. na usg wyszła opuszka 46mm, lekarz polecił na badaniu tk calcium score żeby zmierzyli przy okazji opuszke i wyszło 40x41mm. i teraz moje pytanie, czy taka różnica pomiędzy wynikiem usg 46mm a tk 40x41 jest normalna? to jest różnica 5mm!

Gość tomekkatowice

Witam i dziękuje za odpowiedz, mam zastawke 3 płatkową, wszystko oprócz tej opuszki jest ok. Lekarz powiedział żebym badał jej wymiar co rok badaniem tk i ,że jest ona poszerzona minimalnie. Po przejrzeniu internetu natknąłem się na normy opuszki i 46mm (wg usg) to nie jest minimalne powiększenie.

Mam podobną sytuacje. Tylko mi z usg w 2021 wyszło 44mm w 24r na tym samym aparacie 47mm.

Weryfikacja u innego kardiologa miesiąc później 48mm. 

Teraz w styczniu miałem kolejne usg 46mm z podejrzeniem dwupłatkowej zastawki. Dodatkowo TK które jednak to zanegowało. Wynik z TK to 43mm w najszerszym miejscu. 

Sytuacja u mnie jest inna czterech lekarzy zgodnie zalecili obniżenie ciśnienia (chodz maiłem w normie, dostałem tabletki ) unikanie skoków ciśnienia, rezygnacja z siłowni i dźwigania ciężkich rzeczy. Umiarkowany wysiłek fizyczny. 

wynik z TK

Zastawka aortalna trójpłatkowa, bez zwapnień.

Ocena opuszki aorty w fazie 30 %.

Opuszka aorty 41x40x40 mm (wymiar max N/L- 43mm)

Z tego co wyczytałem i mówią lekarze to będzie rosło i czeka nas operacja metoda davida