Jurek57 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Biorę od paru miesięcy Nonpres zamiast Spironolu i chciałbym sie dowiedzieć czy mogę dzielić tabletki, bo lekarz zalecił dawkę 25mg ale niestety z powodu ceny kupuję 50mg i dzielę wychodzi taniej. Mam prosbę może ktoś wie czy takie dzielenie nie powoduje, że lek nie działa jak powinien. Bardzo proszę o informcję. Cytuj Odnośnik do komentarza
sercowa Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Witaj,od trzech lat biorę Insprę to jest to samo co Twój lek.Dzielę tabletki na pół od samego początku(lekarz w szpitalu sam mi zaproponował taki sposób ze względu na cenę).Brałam zamiennik przez dwa miesiące ale kiepsko się czułam i wróciłam do Inspry.Samo dzielenie tabletek nie miało na mnie negatywnego wpływu.Może jeszcze ktoś się wypowie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Nonpres Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Miałem te same wątpliwości: wolno dzielić 50 mg na pół, czy nie wolno dzielić? Wolno. Wiedzę tą uzyskałem od lekarza farmaceuty, naukowca zajmującego się u producenta, czyli w Pabianickiej Polfie opracowywaniem i testowaniem leków. Nie ma tylko pewności, czy w każdej połówce, będzie dokładnie po 50% substancji czynnej. Wynika to z procesu produkcji poszczególnej tabletki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
magdaG Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Jezeli w ulotce nie ma takiego zastrzeźenia to moźna dzielic leki , leki o przedłuźonym uwalnianiu jak kwas wolprainowy nie wolno dzielić gdyź jest bardzo szkodliwy dla źołądka więc ma otoczkę która rozpuszcza się dopiero w jelicie . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jurekk Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Mnie lekarz zalecił 1/2 litra co dzień , ale ja dzielę na ćwiartki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość witban Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 JUREKK Lecz się na głowę, chyba że jest już za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi