Gość KAŚKA Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Witam, czy ktoś z was potrafi podać stopnie niedomykalności zastawek? Chodzi mi o opis poszczególnych np stopień I-Nieistotne/śladowe Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Generalnie stopniowanie niedomykalności jest metodą mocno subiektywną , stad w opisie badania echo powinny znajdowac się inne parametry ilościowe(stopniowanie jest w sumei badaniem jakościowym) Najbardziej ogolnie: I-niewielka II-średnia III-umiarkowana IV-powazna(duża) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nm Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 czy st. I może powodować szmery w sercu?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Jak najbardziej , czasem jest tak ,ze nieduża niedomykalnośc powoduje glosny szmer Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nm Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 aha, a niedomykalność I st. jest groźna?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość izabela Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nm Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 sorka że tak się dopytuje a którego st. zaczyna być groźna?? i czy to prawda, że każda niedomykalność sie powiększa chodzi o dziecko i nastolatka? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Progresja niedomykalnosci zalezy od wielu rzeczy , przede wszytskim od jej etiologii i wcale nie jest powiedziane ,ze musi sie powi ekszac i do do wysokich wartości. Stopien I w duzej mierze można traktowac jako *wariant normy* Ale wazna sprawa-nie ocenia sie jednego parametru w echo , tylko cale badanie! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gosiek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Witam w badaniu usg serca mam napisaną śladową niedomykalnośc zastawki mitralnej,czy może to powadować szybkie bicie serca i nierówne?i czy jest to goźne i czy może sie powiększyć ta niedomykalność?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Naprawdę trudno odpowiadac na takie pytania , mając tylko jeden parametr z echo i bez badania podmiotowego i przedmiotowego chorego Śladowa niedomykalnośc na pewno grożna nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gossiek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Dziekuje bardzo za odpowiedz.Jesli bylaby Pani w stanie odpowiedziec jeszcze na jedno pytanie to bardzo prosze..otoz po holterze wyszlo mi ze mam arytmie nadkomorowa,a gdy mialam badanie elektrofizjologiczne,nie wywolano arytmii,lekarz powiedzial ze mam zdrowe serce,ze jest to rytm zatokowy,ale ja nadal mam napady szybkiego bicia tak do 120,potem jest mi zimno,czasem sie cala trzese i po wszystkim chce mi sie siku,moj kardiolog powiedzial ze to nerwica...a mam pytanie czy badanie elektrofizjologiczne jest pewne w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gossiek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 pytam bo boje sie ze to jednak cos z sercem,bo nie moge pojac jak nerwica moze dawac az takie objawy?a napady mam nawet jak jestem spokojna...nikt mi z lekarzy tego nie potrafi wytlumaczyc... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Fazik Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 stwierdzono umnie sladowa niedomykalnosc zastawiki mitralnej i powiekszony lewa komore o 43mm a do tego mam czynnosciowe zaburzenia krazenia z tendecja do tachykardi i biore leki i chodze na kontrole i chcialbym wiedziec czy moge isc z czyms takim do wojska prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza
jsp13 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Droga Izabelo nie masz pojęcia jak się cieszę że na Ciebie *trafiłam* błagam odpisz mi czy moje wyniki są do przyjęcia czy to co wykazało badanie jest grożne dla mnie.Już od dawne żle się czuje mam dodatkowe skurcze których panicznie się boję podaję wyniki ECHO LV-4.60 RV-2.70 LA-3.85 Ao-3.15 IVS-1.12 PW-1.03 Zastawka mitralna-fala zwrotna I/II zastawka aortalna fala zwr. I/II zastawka tyójdzielna fala zwrotna I zast.płucna ACT 140 funkcja skurczowa lewej komory prawidłowa.Bez cech przerostu na poziomie komór i przedsionków.Serdecznie Cię pozdrawiam i oczekuję na odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi