Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lita zmiana o obniżonej echogeniczności w tarczycy

Gość Izabela1987

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Izabela1987

Bardzo prosze o pomoc!Byłam na usg szyi sama od siebie prywatnie ale się bardzo przeraziłam wynikiem. Slinianki podżuchwowe prawidłowe jednorodne niepowiekszone TT szyi prawidłowe pojedyncze węzły chłonne prawidłowej budowy Tarczyca normowchogeniczna,niepowiekszona.Płat lewy i cieśń bez zmian ogniskowych. w płacie prawym(dolny,wewn,róg) widoczna regularna zmiana o nieco obniżonej echogeniczności sr.0,51cm(raczej lita) czyli guzek tarczycy Moje pytanie czy to rak? Bardzo jestem nie spokojna w poniedziałek ide do endokrynologa dodam że wyniki mam w normie TSH i FT4

Spokojnie .W obrazie ultrasonograficznym rak tarczycy występuje najczęściej jako zmiana lita, hypoechogeniczna o nierównych zarysach .Ty masz zarys regularny .Po drugie ,masz raczej :)litą ,lite może być wszystko ,torbiel też .Zmianę masz malutka pół cm .Nikt ci nie odpowie czy to rak bez biopsji .Nawet docent endokrynologii .Ja bym obstawiała torbiel ,łągodny guzek co bardzo często się zdarza .Pamiętaj ze o raku mówimy po histopatologii ,wiem ze się martwisz ale przed usg nie wiedziałaś że coś tam masz i żyłaś ,teraz ciesz się ze zostało uchwycone i będzie wyjaśnione .Uspokój się bo dużo osób ma guzki tarczycy łagodne ,torbiele i różne inne .Moja kumpela ma ileś guzków i żyje ,nikt jej biopsji nawet nie robił .