Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Lowna-Ganonga-Levine*a

Gość Marek1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Byłem ostatnio na badaniach EKG. Jestem aktywnym biegaczem 200/300 km na miesiąc. Robie badania do lekarza sportowego. Ostatnio mi wykazało coś dziwnego na EKG. Między uderzeniami serca na początku w odprowadzaniu I, II, aVR mam drgania jakieś przed pobudzeniem przedsionków. A w aVL nawet przerywniki... W parametrach mam niby wszystko OK czyli OTC 446 ms tętno 54 a RR 1100 ms. Osie trochę dziwne P mam -14, QRS 42, T -14 stopni. I na samym końcu 113 Bradykardia zatokowa, 215 Zespół Lowna-Ganonga-Levine*a i 420 normogram. To coś poważnego ? Mogę dalej biegać ? Pozdrawiam.

Witam, Prawdopodobnie nie warto zagłębiać się w samoanalizowanie podanych parametrów elektrokardiograficznych we własnym EKG. Napisane przez Pana OTC, to prawdopodobnie QTC. Zespół LGL jest określoną chorobą mogącą dawać zaburzenia rytmu. Charakteryzuje się krótkim czasem PR lub PQ w EKG. Dlatego jest dziwne, że nie podał Pan pomiarów tego czasu. To wszystko jednak wykracza poza potrzeby znajomości elektrokardiogramu przez pacjenta i nie musi się Pan tym zajmować. Dlatego, zamiast samemu rozważać co to może oznaczać, proponuję wizytę u swojego lekarza sportowego i ewentualnie u kardiologa, którzy wspólnie ustalą, czy rzeczywiście ma Pan zespół LGL i czy może Pan nadal biegać. Po pierwsze, wnioski podane przez komputerowy opis mogą być fałszywe i trzeba się upewnić, czy rzeczywiście jest Pan chory, czy może zdrowy? Być może przydatny będzie holter (z bieganiem podczas rejestracji) i ewentualnie echo serca. Najważniejsze jest jednak badanie kliniczne z dokładną rozmową z pacjentem i wielokrotne powtarzanie EKG, skoro jest podejrzenie zespołu LGL.

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie post od naszego Eksperta . A ja Ci napisze tak samo , IDZ DO SWOJEGO LEKARZA SPORTOWEGO LUB DO TEGO CO CI ZLECIŁ BADANIA . Jaki lekarz powiedział ,ze na WPW sie umiera , chyba sam to wymysliłęś no chyba ,ze ktoś ma poważne wady zastawej czy coś tam jeszcze to może być zagrożeniem .