Gość Marek1994 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Witam, Byłem ostatnio na badaniach EKG. Jestem aktywnym biegaczem 200/300 km na miesiąc. Robie badania do lekarza sportowego. Ostatnio mi wykazało coś dziwnego na EKG. Między uderzeniami serca na początku w odprowadzaniu I, II, aVR mam drgania jakieś przed pobudzeniem przedsionków. A w aVL nawet przerywniki... W parametrach mam niby wszystko OK czyli OTC 446 ms tętno 54 a RR 1100 ms. Osie trochę dziwne P mam -14, QRS 42, T -14 stopni. I na samym końcu 113 Bradykardia zatokowa, 215 Zespół Lowna-Ganonga-Levine*a i 420 normogram. To coś poważnego ? Mogę dalej biegać ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Witam, Prawdopodobnie nie warto zagłębiać się w samoanalizowanie podanych parametrów elektrokardiograficznych we własnym EKG. Napisane przez Pana OTC, to prawdopodobnie QTC. Zespół LGL jest określoną chorobą mogącą dawać zaburzenia rytmu. Charakteryzuje się krótkim czasem PR lub PQ w EKG. Dlatego jest dziwne, że nie podał Pan pomiarów tego czasu. To wszystko jednak wykracza poza potrzeby znajomości elektrokardiogramu przez pacjenta i nie musi się Pan tym zajmować. Dlatego, zamiast samemu rozważać co to może oznaczać, proponuję wizytę u swojego lekarza sportowego i ewentualnie u kardiologa, którzy wspólnie ustalą, czy rzeczywiście ma Pan zespół LGL i czy może Pan nadal biegać. Po pierwsze, wnioski podane przez komputerowy opis mogą być fałszywe i trzeba się upewnić, czy rzeczywiście jest Pan chory, czy może zdrowy? Być może przydatny będzie holter (z bieganiem podczas rejestracji) i ewentualnie echo serca. Najważniejsze jest jednak badanie kliniczne z dokładną rozmową z pacjentem i wielokrotne powtarzanie EKG, skoro jest podejrzenie zespołu LGL. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość MAREK1994 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 PQ mam 186 ms. Czyli z LGL nie mogę biegać ? Od tego się umiera ? Wiem że WPW jest zagrożeniem dla życia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kobra100 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Przeczytaj jeszcze raz dokładnie post od naszego Eksperta . A ja Ci napisze tak samo , IDZ DO SWOJEGO LEKARZA SPORTOWEGO LUB DO TEGO CO CI ZLECIŁ BADANIA . Jaki lekarz powiedział ,ze na WPW sie umiera , chyba sam to wymysliłęś no chyba ,ze ktoś ma poważne wady zastawej czy coś tam jeszcze to może być zagrożeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi