Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia u nastolatka

Gość Kamil11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ćwicze 2-3 lata na siłowni, jednak z początku był to kompletny bezsens, ale nie o tym mowa. Około 2 miesiące temu po przejściu na okres budowania masy mięśniowej, podczas jednego treningu złapał mnie ogromny ból głowy i kręgosłupa, od razu ów trening przerwałem. W miarę mocny ból głowy utrzymywał się około jednego dnia po czym ustał, jednak podczas treningu odczuwałem go na nowo więc zgłosiłem się do lekarza rodzinnego, który wypisał mi skierowanie do szpitala. Po ponad miesiącu zgłosiłem się do szpitala na ostry dyżur, ponieważ wcześniej nie miałem możliwości pójścia do niego. Wszystkie badania wyszły mi raczej pozytywnie, prócz pierwszych pomiarów ciśniania. W dniu przyjęcia mnie do szpitala było to ok. 160:100, jednak z dnia na dzień spadało i w momencie wyjścia ze szpitala było to już 120:70. Jutro jadę do szpitala na założenie holtera ekg, jednak nie sądzę, żeby on coś wykazał, poza dużymi skokami ciśnienia. Za około miesiąc jestem zapisany na prześwietlenie jamy brzusznej i może tam znajdzie się coś, co może powodować takie problemy. Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat i potrafi zdiagnozować chociaż w minimalnym stopniu przyczynę niech da znać. Dodam, że żyję w ogromnym według mnie stresie spowodowanym problemami związanymi z dorastaniem. Do tego doszedł rozwód rodziców, ale nie pisze tego tematu żeby się wyżalić czy coś w tym stylu. Jakoś w listopadzie tamtego roku zakończyłem leczenie lekiem *izotek* (jednym z najlepszych leków na trądzik w polsce). Lekarz uprzedził mnie, że mogą wystąpić skutki uboczne brania tego leku i że mogę mieć problemy z nerkami i nie tylko, jednak wyglądałem na tyle *strasznie*, że nie wachałem się ani chwili. Z tego co mi wiadomo, izotek powoduje depresje (potwierdziły to badania) i mam wrażenie, a właściwie pewność, że ta depresja chwyciła właśnie mnie. Do dziś nie potrafię patrzyć ludziom w oczy, mam wrażenie jakby, wszyscy patrzyli się na mnie z odrazą i może to jest powodem. Do tego dochodzi wręcz głupi problem z żołądkiem i przykrym zapachem z ust, jednak jestem w trakcie leczenia i mam nadzieję, że uda mi się to zwalczyć. Może przyczyną są faktycznie nerki tylko, dlaczego ciśnienie skaczę mi, aż tak podczas wysiłku skoro nic u mnie nie wykryto? Może to jednak ten stres, który towarzyszy mi praktycznie 24 godziny na dobrę, 7 dni w tygodniu, chociaż wydaję mi się, że gdyby to wszystko było spowodowane stresem, nie miał bym takich problemów podczas treningów siłowych. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i każdą odpowiedź. Pozdrawiam. Kamil. :) ps. Nie zaznaczam żadnej grupy dyskusyjnej pod spodem, ponieważ każdy z punktów mnie dotyczy.

Witam, Rzeczywiście, Izotek może dawać szereg działań niepożądanych, z których niektóre mogą być poważne. Uszkodzenie nerek może w konsekwencji dawać nadciśnienie tętnicze. Warto zbadać cholesterol i trójglicerydy, ponieważ gospodarka ciałami tłuszczowymi (lipidami) również może być zaburzona. Warto wiedzieć, czy podczas ćwiczeń na siłowni, nie stosował Pan sterydów na powiększenie masy mięśniowej - to również mogło przyczynić się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi.

Sterydów nigdy nie brałem, ba nie brałem nawet odżywek, dopiero przymierzałem się do brania jakiejś kreatyny ew. białka. Nie biorę również żadnych używek, bo o to najczęściej pytali mnie lekarze w szpitalu zaraz po pytaniu o sterydy. Nawet z alkoholem mam małą styczność. Pije 3-4 razy w roku. Poczekam z ćwiczeniami do prześwietlenia jamy brzusznej i zobaczę co wtedy pokażą wyniki. Jutro mam zgłosić się również po odbiór wyników z holtera ekg, może tam dowiem się czegoś ciekawego. Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam. :)