Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 15 lat.Wykryto u mnie po urodzeniu dwie wady VSD I ASD .Miałam dwie operacje jedna w Warszawie drugą w Łodzi.Chciała bym sie teraz Was zapytać czy to normalne po moich wadach : nie mogę biegać na długie dystanse ponieważ szybko sie męczę,ogólnie gdy biegam bardzo szybko sie męcze biegi to dla mnie kłopot a na wf*ie szczególnie.Czy to normalne ? Czy po tych operacjach mam zmniejszoną wydolność serca ?Czy po prostu nie umiem oddychać gdy biegam nie umiem sama tego określić POMÓŻCIE ! :D

Witam, Proponuję udać się z rodzicami na konsultację do kardiologa dziecięcego. Być może już niedługo, a może nawet już teraz, będą się Panią zajmowali kardiolodzy dla dorosłych. Trzeba ocenić Pani zdolność do pokonywania wysiłków fizycznych. Czy ma Pani obrzęki na nogach? Co wynika z osłuchiwania płuc i rentgena klatki piersiowej? Warto zrobić echo serca, żeby ocenić jaki jest stan serca po obu operacjach. Nie można zbyt wiele powiedzieć o Pani stanie bez badania lekarskiego. Dlatego, jeżeli zaczęła się Pani bardziej ostatnio męczyć, to trzeba koniecznie udać się na konsultację kardiologiczną. Może do szpitala, w którym wykonano pierwszą lub drugą operację?

Witam, Prawdopodobnie chodzi nie tyle o posiadanie tarczycy - każdy ją ma, chyba, że została operacyjnie usunięta, ale myślę, że chodzi o chorobę tarczycy. Przy nadczynności tarczycy zazwyczaj jest przyspieszona czynność serca, co można rejestrować w EKG. Niekiedy występują zaburzenia rytmu serca - co też może byc widoczne w elektrokardiogramie (EKG). U osób z niedoczynnością tarczycy w EKG rejestrować można wolną czynność serca oraz inne zmiany w elektrokardiogramie, wskazujące na niedoczynność tarczycy. W tytule podano wady serca VSD i ASD, co nie ma bezpośredniego związku ani z tarczycą, ani zmianami elektrokardiograficznymi wywołanymi nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy.

Znam wiele osób co zmarli nadużywając alkohol i to w dosyć młodym wieku lub mają choroby poalkoholowe nie mając wcale wad serca a przy wadzie no cóż jak masz taką wadę to nadużywaj alkohol i zobaczysz skutki na własnej skórze ale jednak nie radzę .

Częste nadużywanie -już samo określenie mówi samo za siebie .Alkohol -tak jak wszystkie używki ma skutki uboczne ,które rzutują na stan całego organizmu ,wszystkich układów a więc krążenia ,nerwowego ,pokarmowego itd.Wypicie kilku piw wypłukuje magnez i potas -więc serce zaczyna pracować żle .Czy się jest po wadzie czy z wadą czy zdrowym jak koń .

Co ty nazywasz demagogią ?Jestem kobietą i osobiście nie wyobrażam sobie wypicia kilku piw .....czy kilku kieliszków wina ......nie żebym była cnotliwą Zuzanną ale uważam to za przesadę .Pewnie jak chce to może pic ile wlezie .Nikt nie będzie zabraniał ,bo nikogo to nie obchodzi .Zadano jednak pytanie w którym padło sformułowanie -*częste nadużywanie *a nie okazjonalny kieliszek wina .A to różnica i to spora .