starkosia Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Mam 15 lat i bieganie sprawia mi wielki kłopot.Bardzo szybko sie męczę i nie mogę biegać na długie dystanse.A jak w szkole mnie zmuszają to potem cały dzień jest mi słabo . Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Czy moje serce po tych wadach ma zmniejszoną wydolność ? I czy to normalne ze szybko sie przemęczam ? Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Mam 15 lat.Wykryto u mnie po urodzeniu dwie wady VSD I ASD .Miałam dwie operacje jedna w Warszawie drugą w Łodzi.Chciała bym sie teraz Was zapytać czy to normalne po moich wadach : nie mogę biegać na długie dystanse ponieważ szybko sie męczę,ogólnie gdy biegam bardzo szybko sie męcze biegi to dla mnie kłopot a na wf*ie szczególnie.Czy to normalne ? Czy po tych operacjach mam zmniejszoną wydolność serca ?Czy po prostu nie umiem oddychać gdy biegam nie umiem sama tego określić POMÓŻCIE ! :D Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Witam, Proponuję udać się z rodzicami na konsultację do kardiologa dziecięcego. Być może już niedługo, a może nawet już teraz, będą się Panią zajmowali kardiolodzy dla dorosłych. Trzeba ocenić Pani zdolność do pokonywania wysiłków fizycznych. Czy ma Pani obrzęki na nogach? Co wynika z osłuchiwania płuc i rentgena klatki piersiowej? Warto zrobić echo serca, żeby ocenić jaki jest stan serca po obu operacjach. Nie można zbyt wiele powiedzieć o Pani stanie bez badania lekarskiego. Dlatego, jeżeli zaczęła się Pani bardziej ostatnio męczyć, to trzeba koniecznie udać się na konsultację kardiologiczną. Może do szpitala, w którym wykonano pierwszą lub drugą operację? Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Ostatnio jak przebiegłam dystans 1 km na wf to miałam dziwnie sino czerwone nogi i to było dziwne.Po tym biegu byłam wyczerpana . Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Jakie jest prawdopodobieństwo,że mogę urodzić dziecko również z wadą serca ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zTOF Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Ryzyko jest wieksze,niz u kobiet zdrowych,ale zwykle dzieci sa zdrowe.Najlepiej porozmawiac ze swoim kardiologiem Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Czy to normalne że po operacjach mam wade postawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Mam 15 lat 2 operacje miałam od razu po urodzeniu. Ostatnio się słabo czuje,czy to może mieć jakies powiązanie z sercem ? A czy ogólnie wchodzi w grę nowa choroba serca albo nawrót starej ? Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Czy gdy ma się tarczyce ekg może podawać zły wynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Witam, Prawdopodobnie chodzi nie tyle o posiadanie tarczycy - każdy ją ma, chyba, że została operacyjnie usunięta, ale myślę, że chodzi o chorobę tarczycy. Przy nadczynności tarczycy zazwyczaj jest przyspieszona czynność serca, co można rejestrować w EKG. Niekiedy występują zaburzenia rytmu serca - co też może byc widoczne w elektrokardiogramie (EKG). U osób z niedoczynnością tarczycy w EKG rejestrować można wolną czynność serca oraz inne zmiany w elektrokardiogramie, wskazujące na niedoczynność tarczycy. W tytule podano wady serca VSD i ASD, co nie ma bezpośredniego związku ani z tarczycą, ani zmianami elektrokardiograficznymi wywołanymi nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Aha,dziękuję.Byłam właśnie 2 dni temu u lekarza i właśnie mi ekg wyszło źle i lekarz nie wie czy mam złe ekg przez to że miałam operacje czy przez to ze coś sie dzieje z sercem czy przez to ze mam tarczyce sama już nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Czy alkohol szkodzi osobom po przebytej wadzie serca ? Jak tak jakie choroby moze powodować? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zToF Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Alkohol szkodzi wszystkim, także zdrowym osobom... VSD i ASD to wady wrodzone serca i nawet po ich korekcji trzeba być pod kontrola kardiologa i słuchać jego zaleceń. Jeśli się zażywa jakiekolwiek leki, to alkohol i tak jest niewskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Czy po wadzie serca VSD i ASD jest ryzyko zachorowania na serce po przez częste nadużywanie alkoholu ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kobra100 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 tak!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dddddddd Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Udowodnij,że TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kobra100 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Znam wiele osób co zmarli nadużywając alkohol i to w dosyć młodym wieku lub mają choroby poalkoholowe nie mając wcale wad serca a przy wadzie no cóż jak masz taką wadę to nadużywaj alkohol i zobaczysz skutki na własnej skórze ale jednak nie radzę . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość drrrrrrrrrr Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Pytanie co znaczy nadużywanie. Jesli wypije kilka piw w piątek i w sobotę to nic jej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kobra 100 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Niech próbuje ,. doświadczenie bezcenne , ja bym tak na sobie nie doświadczał mając wadę serca no ale i tak NA ZDROWIE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pinda Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Częste nadużywanie -już samo określenie mówi samo za siebie .Alkohol -tak jak wszystkie używki ma skutki uboczne ,które rzutują na stan całego organizmu ,wszystkich układów a więc krążenia ,nerwowego ,pokarmowego itd.Wypicie kilku piw wypłukuje magnez i potas -więc serce zaczyna pracować żle .Czy się jest po wadzie czy z wadą czy zdrowym jak koń . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dede47 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Wszystko jest dla ludzi. A mówienie głupot,że wypicie kilku piw czy kieliszków wina powoduje szkodę dla serca jest czystej postaci demagogią. Chcesz to pijesz, nie chcesz to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pinda Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Co ty nazywasz demagogią ?Jestem kobietą i osobiście nie wyobrażam sobie wypicia kilku piw .....czy kilku kieliszków wina ......nie żebym była cnotliwą Zuzanną ale uważam to za przesadę .Pewnie jak chce to może pic ile wlezie .Nikt nie będzie zabraniał ,bo nikogo to nie obchodzi .Zadano jednak pytanie w którym padło sformułowanie -*częste nadużywanie *a nie okazjonalny kieliszek wina .A to różnica i to spora . Cytuj Odnośnik do komentarza
starkosia Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ostatnio miałam taki epizod że bardzo duzo piłam i potem źle się czułam ogółem osłabiona byłam i nie wiem czy sobie nie robie przy tym coś z sercem ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kobra100 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Akademicka dyskusja , nic nie wiemy o Tobie , piłaś dużo to i był duży kac, trzeba było przed piciem myśleć o konsekwencjach a nie po. Co za moda nastała teraz z tym piciem kobiet, faceta pijanego jeszcze zdzierżę ale kobiety NIE, OHYDA . Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi