Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej i dyszności podczas szybkiego chodzenia

Gość Orlaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od dłuższego czasu zauważyłam, że podczas wysiłku fizycznego ( czy to bieganie, wchodzenie po schodach normalnym tempem, ubieranie się ) zaczyna się duszność i ból za mostkiem i inne dolegliwości po wysiłku. Miałam echo serca ale nie miałam testu wysiłkowego. Nie wiem czy nie powinnam poprosić o takie badanie. Za tydzień idę do szpitala na dokładne badania i może tam zrobią ??

Witam, Wprawdzie miała Pni wykonane echo serca, ale nie znamy wyniku badania. Nie wiemy, czy znaleziono jakieś nieprawidłowości w budowie i funkcji serca? Oczywiście, jeżeli dolegliwości są związane z wysiłkiem, to warto zobaczyć, jak sobie Pani radzi z wysiłkiem podczas kontrolowanego badania. Można zatem wykonać elektrokardiograficzną próbę wysiłkową, która jest bardziej dostępna. U kobiet jednak, szczególnie młodych, większą wartość ma echokardiograficzna próba wysiłkowa. To badanie jest jednak trudniej dostępne i nie we wszystkich ośrodkach kardiologicznych się je wykonuje. Proponuję zaufać lekarzom i poddać się tym badaniom, które wykonuje się w szpitalu, do którego ma być Pani wkrótce przyjęta.