Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Anioo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich serdecznie, Piszę z prośbą o pomoc, ponieważ nie wiem czy brnąć w temat dalej, czy pogodzić się z uczuciem wiecznego zimna. Moim największym problemem jest jednak ciągła zmiana lekarzy - moja lekarka rodzinna odeszła z przychodni i co się tam wybieram, ktoś inny jest na zastępstwie. Co lekarz, to inna diagnoza i komentarz. Mam 25 lat, natomiast kłopoty z krążeniem (?) miewam od zawsze. Jako nastolatka przechodziłam szereg badań w związku z sinymi plamami na kończynach w chłodniejszych i stresowych warunkach. Ostatnio, po naradzie z lekarką, zostałam skierowana na badania krwi. Wyniki są następujące: KOAGULOLOGIA Czas protrombinowy (PT) 13,8 sek. (10,0-14,0) --> czy powinnam się obawiać tą górną granicą, czy też wręcz przeciwnie? Wskaźnik protrombinowy (PT) 81,2 % (80,0-120,0) INR 1,21 (0,90-1,30) APTT 26,1 sek. (24,1-32,7) RATIO 0,9 (0,8-1,2) OB 8 (2,00-11,00) TSH (III) 2,34 (0,27-4,20) FT4 12,80 (12,00-22,00) MORFOLOGIA KRWI Bazofile# 0,3 K/ul (0,0-0,1) HIGH Bazofile% 3,6 % (0-2) HIGH Płytki krwi 289 (140-440) MPV - śr. obj. płytki krwi 8,3 fl (9,0-17,0) LOW PDW - wsk. zmienności płytek 16,8% (9,00-17,00) Reszta wyników mieści się w środkowych granicach, więc uznałam wypisywanie ich wszystkich za zbędne. Czy po tych wynikach można cokolwiek już stwierdzić? Podejrzewam u siebie livedo reticularis (sine marmurowe plamki na ciele, gdy jest mi zimno lub czymś się denerwuję), a do tego wiecznie jest mi zimno, że o samych kończynach nie wspomnę :) Chciałabym się dowiedzieć, czy *taki już mój urok*, jak się dowiedziałam od młodej lekarki, która widziała moje wyniki, czy też ma to swoje głębsze podłoże. Z góry dziękuję za pomoc, A.

Witam, Przedstawione wyniki badań zasadniczo mieszczą się w granicach normy, poza niewielkimi odchyleniami, które najprawdopodobniej nie mają większego znaczenia praktycznego. Proponuję wykonanie badań USG Doppler układu żylnego i tętniczego kończyn, które są zimne - nóg i rąk. Prawdopodobnie przydatna będzie konsultacja chirurga naczyniowego po wykonaniu podanych badań naczyń kończyn, albo jeszcze przed wykonaniem tych badań. Warto wcześniej niż inni zacząć nosić rękawiczki w okresie jesienno-zimowym i warto ciepło się ubierać.

Myślę, że warto też wykonywać często ćwiczenia nóg i rąk, które pobudzaja krążenie. Np. podczas siedzenia ruszać stopami wykonując krążenie w lewo i w prawo, w górę i dół.... Można też podczas siedzenia masować sobie stopy na taklich drewnianych wałkach do masażu.To samo z masażem dłoni. Kilka razy dziennie położyć sie na 3 minuty na wersalce z nogami do góry na oparciu wersalki.Gdy wstaniesz,Krew napłynie do nóg z większą siłą.To chwilowe polepszenie krążenia,ale zawsze coś. No i dużo się ruszać.Pozdr.

Witam. Stare sposoby są najlepsze na zimne stopy i ręce.Polewanie zimną wodą po kąpieli nóg aż do pasa,zawsze w stronę serca,tak samo ręce. Jeszcze lepsze krążenie jest po bieganiu po świeżym śniegu,Moje dorosłe dzieci robią to od najmłodszych lat ,teraz już ze swoimi pociechami. Nogi po tym bieganiu są naprawdę gorące, nie trzeba ich wycierać tylko nałożyć wełniane skarpetki.Polecam ,wszystko jest sprawdzone i skuteczne.Poza tym jest to hartowanie przed zimą.