Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki duszości, sinienie paznokci u stóp i ściskanie w klatce piersiowej

Gość CoMiJest

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry! Od dłuższego czasu mam dziwne ataki duszności. Sinieją mi palce pod paznokciami u nogi. Mam niemożność nabrania powietrza po wejściu po schodach na 3 piętro, normalnym tempem.Nawet w spoczynku. Jak chcę się ubrać też pojawia się duszność i uczucie ściskania w klatce piersiowej i gardle. Kiedyś nie zwracałam na to uwagi. Wtedy, gdy pojawiły się objawy które ciągle narastały, to trochę się zaniepokoiłam. Z góry Dziękuję. ( Dodam, jak mieszkałam z rodzicami to palili na okrągło w mieszkaniu. np kuchni, być może to coś ma z tym wspólnego )

Witam, Jeżeli duszność nadal będzie się utrzymywała, to warto przeprowadzić diagnostykę układu oddechowego. Zajmują się tym pulmonolodzy. Prawdopodobnie badanie spirometryczne okaże się przydatne.Duszność wysiłkowa, ściskanie w klatce piersiowej i w gardle podczas wysiłku oraz sinica paznokci wymagają diagnostyki kardiologicznej. Warto udać się na konsultację do kardiologa i do pulmonologa.

No właśnie, Te duszności co napisałam powyżej, to dokuczają mi od jakiś 2 lat. Tylko wcześniej aż tak nie zwracałam na to uwagi ponieważ nie dokuczały mi inne dolegliwości. Te zasinienia pod paznokciami, mogą mieć coś wspólnego z sercem lub krążeniem ??

Gość CoMiJest

Sprawy kardiologiczne mam dobre jedynie arytmia zatokowa. Duszności nadal mam. Te dziwne w nie oczekiwanym momencie muszę nabrać dodatkowo powietrze , i nie zawsze mi się uda dio końca nabrać i czuję ze muszę ponownie nabrać bo inaczej mam wrażenie jakbym miała się udusić.