Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki duszności podczas szybkiego mówienia i ubierania się

Gość JustynaD

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry! Od dłuższego czasu mam problem z atakiem duszności. Podczas dużego wysiłku, nawet jak szybko idę, i spoczynku. Od miesiąca duszności zdarzają się nawet przy ubieraniu się czy nawet mówienia. Mam też problemy z sercem i biorę leki. Lecz nie wiem czy to ma związek z sercem czy może bardziej płucami ?? Z góry Dziękuję! :)

Od czasu do czasu mam uczucie ściskania w gardle i wtedy mam brak tchu i muszę częściej nabierać powietrze. To jest strasznie męczące i wyczerpujące. Badania na tarczycę mam ok i ogólne wyniki z krwi mam dobre, również elektrolitowe. Może jakieś konkretne badania musiałabym zrobić, pod kątem płuc ?

Witam, Oczywiście, duszność może być pochodzenia płucnego i sercowego. Niestety, nie wiadomo na czym polegają Pani kłopoty z sercem i jakie otrzymuje Pani leki? Warto sprawdzić, czy otrzymuje Pani leki odwadniające, po których oddaje się więcej moczu? Prawdopodobnie można zwiększyć dawkę leku lub zamienić go na inny lek intensywniej odwadniający. Proponuję nie czekać dłużej, tylko wrócić do swojego lekarza, który przepisuje Pani leki i omówić z nim co dalej robić? Być może ma Pani wskazania do leczenia szpitalnego?

Mam tachykardię ( rytm serca 188 na minute ) małą niedomykalność fali zwrotnej i trójdzielnej,25 par komorowych i 506 przedwczesnych pobudzeń komorowych. Aktualnie biorę Bibloc 10mg i cordarone 200mg. Ponad miesiąc temu, miałam zakładanego holtera który wykazał znowu tachykardię ( od pół roku męczę się z tachykardią, a leczenie farmakologiczne nie pomaga). Jak wspomniałam o ablacji, to kardiolog stwierdził, że to za wcześnie i musi poszukać przyczyny. A mnie co raz częściej dopadają duszności,bóle serca, podczas szybkiego mówienia czy ubieraniu. To chyba coś nie tak. 23 września idę do kardiologa i zobaczę co mi tym razem powie.