Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śmierć mózgu po ciężkim zawale serca

Zyga

Rekomendowane odpowiedzi

Mąż mial ciężki zawał serca bez pomocy byl z 10 15min pożniej pierwszej pomocy udzielił sąsiad pogotowie przyjechalo po ok.10min nie wiem ile min trwała reanimacja zabrano go do szpitala jutro będzie tydzien dzisiaj dowiedzialam się że możg jest martwy ale cuda się zdażają tak usłyszalam od lekarza jest oczywiście pod aparaturą proszę powiedzieć czy jest jakas nadzieja

10-15 minut bez pomocy w przypadku zatrzymania krążenia to bardzo długo i niestety w tym czasie mogło dojść do nieodwracalnych zmian w mózgu .Nie wiadomo jednak czy mąż od razu padł bez tętna czy jeszcze to serce przez ileś minut jakoś biło Skoro lekarze zawyrokowali że mózg jest martwy to na pewno na podstawie jakiś badań np. eeg . Mojej koleżanki matka była od razu reanimowana ale też lekarze mówili że mózg jest bardzo uszkodzony ,jednak osoba ta żyje i jest :mózgowo *ok .Zawsze trzeba mieć nadzieję .

Nie dziwię się ,każdy by był .Na pewno sytuacja jest poważna ale tak jak w piosence Maryli Rodowicz *Póki życie trwa *trzeba myśleć pozytywnie .Ja widziałam już różne przypadki ,ludzi którzy mieli dawno nie zyć a żyją ,i tych *zdrowych *którzy już odeszli .