Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej i proteza aorty wstępującej a dalsze funkcjonowanie w życiu

Dentysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 21lat około 2 miesięcy temu przeszedłem operację wymiany zastawki aortalnej a także protezy aorty wstępującej z powodu tętniaka. Szkołę skończyłem w tym roku maturę zdałem i również egzamin zawodowy. Z niedomykalnością zastawki walczyłem od 16roku życia poprzez ograniczenia wysiłku fizycznego w końcu doszło do operacji wymiany owej zastawki.Chciałby w tym temacie poruszyć temat pracy, jaką pracę mogę wykonywać i w jakim zawodzie mógłbym pracować? Mam nadzieję że wiele starszych kolegów po takich właśnie operacjach podpowie i wskaże właściwy kierunek w jakim mógłbym podążyć. Z góry za wszystkie cenne i mniej cenne rady które mi udzielicie jest to dla mnie bardzo ważne..

Witam, Zalecenia dotyczące wykonywania wysiłków fizycznych i prowadzonego stylu życia, po przebytej operacji aorty są podobne do tych, które były przed operacją. Nadal należy unikać przesadnie dużych wysiłków fizycznych, nie zaczynać palić papierosów lub z nich zrezygnować jeżeli już Pan pali i często mierzyć ciśnienie tętnicze - trzeba sprawdzać, czy ciśnienie jest prawidłowe? Zawód, który może Pan wykonywać zależy od Pana przygotowania zawodowego - jakie ma Pan wykształcenie? Zawody związane z podnoszeniem ciężkich przedmiotów, czy związane z wykonywaniem innych ciężkich wysiłków fizycznych, nie są dla Pana dobrym rozwiązaniem. Warto dostosować swoją pracę do swoich możliwości - jeżeli tylko jest to możliwe.

Bardziej mnie interesuje po jakim czasie od operacji mogę jeździć na rowerze uprawiać sport np piłkę nożną lub siatkówkę bo raczej siłownia odpada a jak od momentu operacji biorę Isopti 40mg przede wszystkim dla zmniejszenia rytmu bicie serca wiem że tętno powinno być w granicach 70 do 80 u zdrowego człowieka a u mnie jest powyżej 80. Po przebyciu rehabilitacji w zalecaniach mam proponowany wysiłek minimalny lub średni (nie mogę się zmęczy ) a bardzo chciałbym przybrać trochę mięśni i dodatkowo zrzucić parę kilo ponieważ przy wzroście 172cm mam wagę 82kg czyli ok.27 BMI a dla tego wzrostu moje BMI powinno wynosić 25max więc zastanawiam się jak długo jeszcze muszę czekać żeby jakikolwiek sport uprawiać i czy w ogóle jest szansa na jakikolwiek sport wysiłek fizyczny czy też ćwiczenia. Co do zawodów to mam skończone Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego czyli dietetyk kucharz i tego typu zawody lecz w tych czasach dostać się na takie stanowisko jest bardzo ciężko a zwłaszcza bez doświadczenia.. Składam dokumenty żeby dostać jakąś grupę np III by móc potem iść na kuroniówkę i tam prawdopodobnie otrzymać jaką propozycję kursów itd. no i dzięki takiej grupie mogę szybciej znaleźć pracę taki mam jak na ten moment plan na dalsze życie.