Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na rozrzedzenie krwi i zwolnienie akcji serca po wszczepieniu zastawki mitralnej

Gość Milan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jescze jedno pytanie odnosnie co do lekow przezemnie przyjmowanych. Otoz od pory operacji przyjmuje Warfin 3mg po dwie tabletki.Czyli ogolnie 6 mg dziennie. Od pory kiedy wyszedlem ze szpitala z ta wlasnie ustalona dawka to przez jakies 2,3 miesiace wszystko bylo wporzadku z moim poziomem INR a przytym z samopoczuciem.Ale po tym czasie gdy na drugi dzien bylem odebrac wyniki INR krwi okazalo sie ze mam bardzo niski bo tylko 1,4 a przez ten czas nie pilem ani zadnych napojów alkoholowych ani nic podobnego co moglo by mi tak obnizyc INR.I wlasnie wtedy lekarz rodzinny zwiekszyl mi dawke z 2 tabletek do 2,5 tabletki Warfinu. I znow jakis czas moj inr wynosil od 2 do 3,5 czyli byl taki jaki powinien byc. Ale po dwoch tygodniach poszedlem na kolejne badanie INR bo tak tez sie umowilem z lekarzem rodzinnym. Okazalo sie ze moj INR wynosi az 8!!!co mnie zszokowalo bo caly czas przestrzegalem ustalonej dawki czyli 2,5 tabletki po 3mg.Dodam ze rowniez nie pilem alkoholu. A wiec czym moglobyc spowodowane tak wysokie podniesienie sie INR-u?bo troche mnie to dziwi. Pozatym mam pytanie co do zmiany Warfinu na inny lek tyle ze nie jest on refundowany i jego koszt to ok 80 zl tyle ze podobno sam koryguje INR w taki sposob ze nie musialbym co tydzien czy dwa chodzic na pobieranie krwi co jest dla mnie juz troche męczące i pozatym przy Warfinie mam raz to za niski poziom a raz to za wysoki INR-u co tez wplywa i jest dla mnie w duzym stopniu odczuwalne.Dlatego chcialbym wiedziec jak ten lek sie nazywa. Mowiono mi o nim w szpitalu gdy bylem po operacji ale zapomnialem jego nazwy. Drugie pytanie jest takie: Kiedy lekarz rodzinny powinien zwiekszyc dawke leku o nazwie Concor w dawce 2,5mg do 5mg i w jakich przypadkach?

Witaj MILAN, Wrafin to ponoć obecnie środek, który najstabilniej utrzymuje poziom INR. Na wskaźnik INR istotny wpływ może mieć żywność, a mianowicie produkty z dużą ilością witaminy K, która powoduje zwiększanie krzepliwości krwi (co za tym idzie obniżenie INR). Twoja dieta powinna zawierać stałą dawkę witaminy K. Jeżeli normalnie masz dietę ubogą w wit. K, a nagle dostarczysz jej w znacznej ilości to INR może Ci się zmniejszyć. Produkty bogate w wit. K to przede wszystkim warzywa zielone. Tutaj masz kilka informacji odnośnie wit. K: http://zakrzepica.mp.pl/lista/show.html?id=73457 Pozdrawiam.