Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie sztucznej zastawki mitralnej a alkohol

Gość Milan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie odnosnie tego czy po wszczepieniu sztucznej zastawki mitralnej moge co jakis czas przypuscmy co tydzien w malej ilosci oczywiscie spozywac alkohol taki jak np wódka lub czerwone wino.Glownie chodzi mi o to czy alkohole te rozrzedzaja krew i czy pomoglo by to mojemu organizmowi w sposob taki iz nie robily by mi sie skrzepy krwi co jest u mnie bardzo mozliwe gdyz biore i bede bral juz na stale leki na rozrzedzenie krwi oraz na zwolnienie akcji serca.Czy gdybym spozywal w/w alkohol moglo by mi to bardzej zaszkodzic czy tez w jakis sposob troche pomoc?

Witam, Alkohol nie wiele Panu pomoże i nie powinien być przez Pana traktowany jako lekarstwo. Główny problem z alkoholem w Pana przypadku polega na tym, że alkohol wchodzi w interakcję z lekami przeciwkrzepliwymi, czy potocznie mówiąc rozrzedzającymi krew i zmienia ich działanie. Proponuję raczej unikać mocnych alkoholi (wódka, wisky, koniak, brandy, grappa i inne). Jeżeli od czasu do czasu wypije Pan lampkę wina (np. czerwonego wytrawnego) lub 0,3 litra piwa (małe piwo) to prawdopodobnie nie będzie większego problemu. Z alkoholem jednak jest również taki kłopot, że niektórzy ludzie nie kontrolują dobrze wypijanych ilości i trudno jest im zrezygnować z drugiego i dalszego kieliszka. Po wypiciu mocnego alkoholu, lub po wypiciu większej ilości słabszego, może być już zmieniony wskaźnik INR, o którym prawdopodobnie już Pan słyszał...