Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i ciągła potrzeba ziewania u nastolatka

Gość 17latek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 17 lat. Zawsze prowadzilem bardzo sportowy tryb zycia (3 lata trenowalem plywanie, 6 lat pilke reczna, 8 lat trenuję tenisa). W zasadzie sport byl moim najwiekszym hobby i pewnie glownie dlatego, ze mialem zawsze swietne warunki fizyczne. Tytanowa kondycja (nie przesadzam), moglem biegac tam i z powrotem 2 godziny a i tak nie lapalem zadnej zadyszki. Az 2 lata temu zaczely sie u mnie nagle dusznosci. Wygladalo to tak, ze nie moglem wziac porzadnego wdechu. Mialem ciagla potrzebe ziewania. Zrobilem ekg i rentgen pluc i nic nie wyszło. Po jakichs 3 miesiacach mi minelo (nawet nie zauwazylem kiedy). Rok temu sytuacja sie powtorzyla. Mialem identyczne objawy i sie utrzymywalo ok. 2 miesiecy. Znowu minelo. Mialem spokoj ale mniej wiecej pod koniec grudnia 2013 problemy wrocily po raz kolejny :( Z tym ze tym razem jeszcze ciezej mi sie oddycha i czesciej probuje ziewac :( Na tyle jestem tym podlamany, ze przestalem praktycznie chodzic na wf-y i na razie nie gram w tenisa... bo po prostu lapie zadyszki. Serce mi zaczyna bardzo szybko bić podczas wysiłku. Bylem u alergolola, pulmunologa, mialem robione usg szyi, lekarz mi badal bicie serca i wszystko wyszlo ok. Astma wykluczona. Ja juz nie wiem co robic, powoli zaczynam miec depresje. Dodam, ze jeszcze w grudniu bylem na zawodach i jeszcze wszystko funkcjonowalo swietnie, biegalem tam i z powrotem, a doslownie tydzien pozniej juz mialem dusznosci... Ostatnio wykryto u mnie candide, myslano, ze to moze byc przyczyna tych dolegliwosci ale juz koncze leczenie a poprawy nie ma :( Nigdy nie paliłem papierosów, jem mało produktów z glutenem, mało słodyczy...

Zapomnialem dodac, ze mam alergie na pyłki i te dusznosci, co mialem 2 lata temu i rok temu, występowały wlaśnie mniej więcej w czasie pylenia. A tym razem od grudnia mi się już ten stan utrzymuje. Sam szczerze mowiac sie nakrecam i sie boje, ze to jest choroba obturacyjna płuc :( Ale zaden kaszel u mnie nie wystepuje. A jakbym mial dokladniej opisac tę niemożnosc nabrania oddechu, to mam wrazenie, ze powietrze mi nie dociera do płuc, tak jakby się zatrzymywało gdzieś wczesniej.

Gość tropicielka

Na bank nerwica - biegam maratony, jestem instruktorką fitness, od lat jestem aktywna i miałam to samo :-( przebadałam się i nigdzie nic nie wyszło - poszłam do psychiatry i okazało się, że nerwica - niestety łapinie mnie np. na maratonie , albo jak mam stres jakiś

A czy psycholog zamiast psychiatry tez moglby sie tym zajac? Przed pojsciem do psychologa chcialbym jeszcze wykluczyc inne choroby. Mam zamiar odwiedzic jakiegos kardiologia i laryngologa. Co jeszcze byscie proponowali? A i dodam, ze dzisiaj mialem straszny problem z przelykaniem sliny i juz sobie wmawiam, ze mam obrzeku reinkego i on to wszystko powoduje :/ Tylko sie zastanawiam czy usg szyi by tego juz nie wykazalo...

Mam dosłownie to samo. Nie mogę wziąć głębokiego oddechu, powietrze nie może jakby dojść do płuc, ziewam od rana do wieczora i często jest to urywane ziewanie. Około roku temu łapało mnie to sporadycznie, teraz już od kilku miesięcy trzyma mnie bez przerwy. Myślę cały czas o tym, jakby to było swobodnie oddychać, ale w sumie po takim czasie już się po części przyzwyczaiłam. Gorzej jak czasem wieczorem się nasila, nie wiem co wtedy robić. Badania nic nie wykazują. Ponoć na tle nerwowym, ale żadne szajsowate melisy nie są skuteczne. Teraz mam skierowanie na badanie tarczycy, bo lekarka powiedziała, że to mogą być objawy z tym związane. Już siły nie mam...

Miałam to samo cały rok mnie dusiło cały czas!!!! od lekarza do lekarza duszności astmatyczne i alergiczne są inne !!! wiem bo też mam leki na rozszerzenie oskrzeli pomagają ale nie na nerwice w końcu trafiłam do szpitalu wykryta nerwica ! odwiedziłam w końcu bioenergoterapeute i po 5 wizytach moje męki się skończyły.

Ja mam dokładnie to samo już od 4 miesięcy. Przeszłam już różne badania. Krew okej, spirometria tez. Mam alergie ale przecież rośliny nie pylą w grudniu a mnie to trzyma od grudnia, poza tym wiem jak wyglądają duszności alergiczne i na pewno nie tak. Byłam również u laryngologa, gardło okej, ale obrzęk w nosie. Spreje nie pomogły. W nocy oddycham podobno normalnie ale jak się obudzę zaraz sobie o tym przypominam i jest zle. Ciagle muszę brać głębokie oddechy takie do końca, albo ziewać co nie zawsze w pełni się udaje. Co ciekawe kiedy uda mi się jakimś cudem o tym zapomnieć to wtedy nie mam tej potrzeby ciągłych głębokich wdechów. Mam to cały czas od rana do wieczora i na prawdę się z tym mecze. Jakby powietrze nie docierało do płuc, jakbym miała jakis korek. Boje się ze to jakaś poważna choroba, a to nakręca moje lęki. Tabletki uspokajające mało działają, w zasadzie nic nie działa. Mam nawet wdechy rozszerzające oskrzela ale nie widzę po nich różnicy. Przy wysiłku fizycznym mam dużo mniejsza potrzebę tego wzdychania, nasila się w różnych porach dniach niezależnie od przyczyny.... jestem wykończona pomocy!!!

Mi pomogl CaMK7 w podwojnej dawce tez mialam podejrzenie nerwicy..

Dopiero problem z przelykaniem dal do myslenia. Jeszcze mozna sprawdzic potas i magnez. Po 2 tyg brania tego wapnia badanie wykazalo dolna granice normy. Zdrowia zycze! Postarac sie nie dychac na sile bo to pogarsza sprawe. Zasadowica oddechowa?? Teraz nie pamietam cos podobnego.

To prawdopodobnie objawy psychosomatyczne. Jeśli masz wrażenie, że masz za mało powietrza, wzdychasz i próbujesz nabrać "do końca" (to wzdychanie zaburza oddychanie stąd ziewanie) a jeszcze dodatkowo czujesz ucisk, albo dyskomfort w szyi i/lub na przeponie to to są standardowe objawy psychosomatyczne.

Wówczas niestety samo przechodzi w okresach spokojniejszych, a w bardziej stresujących i po nich - narasta. Dodatkowo samym tym, że się martwisz, że coś się może dziać możesz potęgować objawy.

W dniu 13.08.2014 o 13:56, Gość 17latek napisał:

Zapomnialem dodac, ze mam alergie na pyłki i te dusznosci, co mialem 2 lata temu i rok temu, występowały wlaśnie mniej więcej w czasie pylenia. A tym razem od grudnia mi się już ten stan utrzymuje. Sam szczerze mowiac sie nakrecam i sie boje, ze to jest choroba obturacyjna płuc 😞 Ale zaden kaszel u mnie nie wystepuje. A jakbym mial dokladniej opisac tę niemożnosc nabrania oddechu, to mam wrazenie, ze powietrze mi nie dociera do płuc, tak jakby się zatrzymywało gdzieś wczesniej.

Mam to samo, Tobie to mineło? 

https://goldengalaxy.ru/zarabotok-v-internete/zarabotok-na-fajloobmennikakh Лучшие франшизы 2021 года ?? Как продать вещи ручной работы через интернет, продать хенд мейд – инструкция, популярные товары, советы, отзывы Хотите узнать каким успешным бизнесом можно заниматься проживая в деревне? Раскрываем 3 отличные, проверенные идеи 2019 года!)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)<br><br>Основатель GfK Русь, Александр Демидов, начинал свою карьеру в социологии семьи, а в конце 80-х возглавил сектор изучения общественного мнения в Институте социологии РАН. Один из коллег, польский профессор Квятковский, создавший в это время совместную фирму с западно-германским GfK и порекомендовал Александра руководству холдинга, когда возникла необходимость в исследованиях российского...

https://penza-post.ru/pokupaem-ventiljator-dlja-vannoj.dhtm

Керамогранит Atlas Concorde (Атлас Конкорд), Россия

У нас в магазине вы сможете купить с доставкой по всей России керамогранит ITALON Loft Honey Nat Ret 20x160

https://www.tuvaonline.ru/remont-v-vannoj-i-sanuzle-kratko-no-jomko-o-plitke.dhtml

CIFRE/Opal

Коллекция Pareto - от Alma Ceramica, Фото в интерьере и приятные цены на Casa-ceramica.ru. Заказывайте +7 (909) 017-69-26.