Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie profilaktyczne po przebytym zawale

Gość zaklopotany

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zaklopotany

Witam! Mój tata miał 2 miesiące temu zawał spowodowany zbyt szybkim trybem życia. Stresująca praca, mało snu, zero aktywności fizycznej, brak diety. Martwię się o niego i chcę jej jakoś pomóc, gdyż stroni od lekarzy, a w jego stanie powinien zacząć o siebie dbać. Na domiar złego choruje na cukrzycę typu II. Co jemu doradzić? Co powinna zmienić w swoich nawykach, aby nie dopuścić do pogorszenia jego zdrowia?

Ano... niestety to tak jest że cukrzyca prowadzi do niedokrwienia m.in. serca, mózgu czego skutkiem są zawały. Wiem po swoim ojcu. Nie może żyć dalej w takim trybie bo ryzyko ponownego zawału jest coraz większe!! Kiedy miał robione badania??

Należy przede wszystkim dbać o własciwe prowadzenie cukrzycy.Niewłaściwie leczona prowadzi do otyłości, zawałów ,udarów mózgu, niewydolności nerek.Musi mieć dobrego lekarza od cukrzycy,prowadzić właściwy tryb życia i odżywiania,dużo ruchu.I zwolnic tempo życia.Za granicą są leki nowej generacji ,które skutecznie leczą cukrzycę typu 2.Jednak sa drogi ,chyba ze 500 zł na miesiąc.Ostatnio w Warszawie chorzy na cukrzycę typu 2 protestowali pod MIn.Zdrowia w sprawie braku refundacji tego leku na cukrzycę.

Gość zaklopotany

Szczerze mówiąc to nie wiem, pewnie wtedy co miał zawał, bo leżał w szpitalu we Wrocławiu niecałe 2 tyg. Tylko wiadomo jak jest z tymi lekarzami i czekaniem w kolejkach. Polska służba zdrowia. Szkoda gadać. Mieszkam z nim, więc jak zobaczy, że sam zmieniłem tryb życia i o siebie dbam to może dołączy do mnie? Muszę spróbować. Palenie papierosów- największe świństwo- od lat mu tym mówię, ale nałóg jest silniejszy. :/

Namów Tatę do ponownych badań zawsze lepiej mieć sprawdzone wszystkie wyniki!! Sprawdziłem i we Wrocławiu masz przychodnię Synexus na ul. Swobodnej. Spróbuj tam. Gdy byłem u nich z ojcem w Poznaniu to po kilku dniach miał pierwszą wizytę i przeprowadzone wszystkie badania zupełnie za darmo. Na szczęście okazało się że nie ma powodu do niepokoju...