Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki trójdzielnej i nadciśnienie płucne u dziecka

Gość spanikowana mama

Rekomendowane odpowiedzi

Gość spanikowana mama

Witam u mojego 8 miesięcznego dziecka stwierdzono niedomykalność zastawki trójdzielnej III/IV stopnia. Dodatkowo na kolejnej konsultacji stwierdzono ze ma nadciśnienie płucne niewiadomego pochodzenia. Oto wyniki tego badania: Relacje komór i przedsionków, odejście dużych naczyń, spływy żylne-prawidłowe. LV:2,3/1,3 cm, SF=42% RV: 1,29cm IVS: 0,5cm, LVPW: cm Ao 0,8 cm,zastawka 3-płatkowa prawidłowa, łuk lewostronny prawidłowy, MFV w AoA i AoD=m/s., MFV w AoAbd typu tętniczego. PA: 1,2 cm, prawidłowa, MFV=m/s MV:prawidłowa, MFV= 1,0 m/s TV: prawidłowa, MFV= 1,0 m/s. TI+++RR w RV 4m/s RRw RV 74mmhg Zachowana ciągłość IVS i IAS. Struny rzekome w LV - bez znaczenia hemodynamicznego. Poinformowano nas że musimy czekać około 3 tyg na decyzje, jakie będzie dalsze lecznie małego, jaka diagnostyka będzie robiona. Zaznacze tylko że problem z sercem nastąpił w przeciągu ostatnich 2 tyg, dodatkowo przez to dziecko zaczeło mieć problemy z oddychaniem, gdy zasypia saturacja spada mu do 30-40 %, i łapie bezdechy. W dzień utrzymuje saturacje na poziomie 70-80 % na mieszance tlenowej. Moje pytanie jest takie jak niebezpieczne jest to nadciśnienie, i jak dziecko długo może funkcjonować na tak niskim poziomie saturacji. Czy jest szansa że zainteresuje się w końcu tym jakiś lekarz,że wyleczy moje dziecko. CZEKAM NA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Gość Ewa33zToF

Czy dziecko jest pod opieką kardiologa dziecięcego? Rozumiem, że tak. Przypuszczam, że niedomykalność i nadciśnienie płucne są wrodzone, ale nie zostały wykryte w okresie prenatalnym. Dalsze postępowanie musi zaplanować specjalista. Być może zastawkę trzeba będzie wymienić lub zrobić jej plastykę. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, tam są rodzice dzieci z różnymi wadami serca. Ja sama jestem po 3 operacjach serca z powodu wady złożonej,też zastawkowej, siniczej.

Gość Ewa33zToF

Może Pani domagać się konsultacji lekarzy z innych ośrodków, ewentualnie przewiezienia dziecka gdzie indziej. Najlepsze ośrodki kardiologii dziecięcej są w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Zabrzu. A gdzie obecnie leży Pani dziecko?